У Миколаєві та Вознесенську більшість місць під розміщення агітаційних матеріалів облаштовані так, як того вимагає виборче законодавство, проте є й такі, що розташовані на зупинках громадського транспорту.

У Миколаєві місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації встановлені Розпорядженням Миколаївського міського голови від 31.08.2020 №210. Усього їх 17.

Зокрема, в Центральному районі Миколаєва було відведено шість таких місць. Два з них по вул. Софіївська, 29 ріг вул. Цвєткова (мкр. Тернівка) та по вул. 6 Слобідська, ринок Україна розташовані на зупинках громадського транспорту, що має ознаки порушення частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України. Ще два місця, відведені під агітацію, розташовані на території ринків за адресами: вул. Веселинівська, 12 В, вул. 3 Слобідська, 54 Б. Всі місця обладнані належним чином.

У Заводському районі Миколаєва визначено сім місць під розміщення матеріалів передвиборчої агітації. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що по вул. Олега Григор’єва, 6а (ЖКП ММР «Бриз») місце розміщення матеріалів передвиборної агітації не облаштоване належним чином. Аналогічна ситуація за адресою вул. Генерала Карпенка, 31 (ТОВ «Ліски М»), працівниці закладу повідомили, що не володіють інформацією щодо відведення місця для розміщення агітаційних матеріалів. По вул. Сінна 44, (управляюча компанія ЖЕК №10) місце розміщення матеріалів передвиборної агітації також не облаштоване. За адресою вул. Лазурна 17/7 спостерігачі ОПОРИ зафіксували інформаційний стенд із матеріалами про COVID-19. Працівник торговельного павільйону підтвердив, що там буде місце для розміщення передвиборної агітації.

У Корабельному районі Миколаєва було відведене лише одне місце для розміщення матеріалів передвиборної агітації за адресою пр. Богоявленський, 311/4. На металевому щиті наразі знаходяться приватні оголошення, жодної згадки про вибори немає.

В Інгульському районі Миколаєва відведено три місця під розміщення агітаційних матеріалів. Всі вони розташовані на території ринків – «Колос», «Спорттовари», «Площа Перемоги».  Варто наголосити, що місця обладнані належним чином.

«У Миколаєві кількість місць,  виділених під розміщення агітаційних матеріалів у 2020 році зменшилась, у порівнянні з 2019 роком, і це незважаючи на специфіку виборів. Цих місць вочевидь не вистачатиме майбутнім кандидатам, виходячи з того,  що їх може бути велика кількість. Тому кандидатам для розміщення матеріалів передвиборчої агітації доведеться використовувати зовнішню рекламу або розповсюджувати її через пряму комунікацію з виборцями. Адже розміщення або вивішування друкованої продукції в інших місцях може порушувати виборче  законодавство, або правила благоустрою, встановлені відповідним органом місцевого самоврядування», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

У м. Вознесенськ місця під розміщення матеріалів передвиборчої агітації були визначені Рішенням Вознесенської міської ради від 21.08.2020 № 7.  Усього їх 12.  Три з них повинні розташовуватись біля зупинок громадського транспорту (по вул. Центральна, пров. Лугового, мікрорайон Пряме), однак як зафіксував спостерігач ОПОРИ, стенди облаштовані прямо на зупинках. Ще одне місце під розміщення агітаційних матеріалів розташоване на зупинці громадського транспорту за адресою перехрестя вул. Соборності і вул. Кібрика.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)