У Баштанській територіальній громаді та м. Первомайськ частина місць,  відведених під передвиборчу агітацію, знаходиться на зупинках громадського транспорту, що суперечить нормам Виборчого кодексу України. ОПОРА звернулась до відповідних органів місцевої влади з проханням переглянути ці місця для розміщення передвиборчої агітації.

27 липня 2020 року на сайті Баштанської міської територіальної громади була опублікована новина про розміщення інформаційних та агітаційних матеріалів на території громади. Зокрема, були відведені місця для розміщення матеріалів передвиборчої агітації в місцях масового перебування людей в місті Баштанка та селах об’єднаної територіальної громади. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що деякі місця, відведені місцевою владою під розміщення інформаційних та агітаційних матеріалів, знаходяться на автобусних зупинках. Зокрема, у м. Баштанка, на вул. Героїв Небесної Сотні (район колишнього ВАТ «Агропромтехніка») – на стінах автобусної зупинки; у с. Тарасівка на автобусній зупинці; у с. Новоіванівка, на вул. 1 Травня, буд. 1 – на зупинці; в с. Новоіванівка, на вул. Пушкіна, буд. 1– на зупинці; в с. Шляхове, на зупинці по вулиці Вишневій.

А 21 серпня 2020 року на сайті Первомайської міської ради було опубліковано рішення «Про відведення місць для розміщення друкованих матеріалів передвиборної агітації, пов’язаної з проведенням місцевих виборів 25 жовтня 2020 року».

Спостерігачі ОПОРИ помітили, що в цьому переліку місць для агітації є місця, що розміщуються на зупинках вулиць міста Первомайськ (по вулиці Михайла Грушевського зупинка «Парк «Дружба народів»; по вулиці Михайла Грушевського зупинка «Сквер «Перемоги»; по вулиці Михайла Грушевського зупинка «Поліція»; по вулиці Михайла Грушевського зупинка «Сквер «Визволення»; по вулиці Корабельній  зупинка «Торгівельний центр»; по вулиці Корабельній зупинка «Ліцей»; по вулиці Федора Достоєвського зупинка «вулиця Федора Достоєвського буд. № 31»; по вулиці Автодорівській зупинка «Первомайська райдержадміністрація»; по вулиці Миколи Вінграновського зупинка «Автовокзал»; по вулиці Київській зупинка «ЗОШ №4»; по вулиці Юрія Гагаріна зупинка «ТДВ «Первомайськдизельмаш»).

Зважаючи на те, що місця для розміщення передвиборчої агітації, опубліковані на сайті Баштанської та Первомайської міських рад, можуть порушувати частину 17 статті 57 Виборчого кодексу України, ОПОРА звернулась до голів громад з проханням переглянути місця для розміщення передвиборчої агітації на зупинках громадського транспорту для уникнення порушень виборчого законодавства.

Відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)