Житомирську область з робочим візитом 8 вересня відвідав президент Володимир Зеленський. Він проінспектував результати “Великого будівництва” в Черняхівському районі, презентував в університеті “Житомирська політехніка” проєкт Стратегії розвитку області і вручив керівництву музею космонавтики указ про присвоєння статусу “національного”. Під час презентації стратегії також представили кандидатів від партії “Слуга народу”.

Зранку 8 вересня не було остаточно відомо час та місце приїзду президента. 

Напередодні, 7 вересня о 13.30 на сайті Житомирської ОДА розмістили інформацію, про те, що розпочато акредитацію на висвітлення робочої поїздки Володимира Зеленського до Житомирської області. Програма візиту - невідома.

Зранку 8 вересня місцеві журналісти розповіли ОПОРІ, що й досі немає інформації коли і куди поїде Зеленський. У пресслужбі ОДА сказали, що орієнтовно о 13.00 буде виїзд в Черняхівський район. 

О 10.07 на сайті президента з'явилась новина, що Володимир Зеленський з робочою поїздкою прибув на Сумщину і жодного слова про наміри відвідати Житомирщину. 

Натомість на сторінці партії “Слуга народу Житомирщина” у Facebook анонсували презентацію регіонального плану розвитку та представлення команди учасників виборчої кампанії партії "Слуга Народу".

“08 вересня 2020 року, відбудеться презентація Стратегії розвитку регіону та представлення команди учасників виборчої кампанії партії "Слуга Народу". в Житомирській області. Захід відбудеться в приміщенні Державного університету "Житомирська політехніка".

Ректором університету “Житомирська політехніка” є Віктор Євдокимов, якого 31 серпня на з'їзді партія висунула кандидатом в мери Житомира. У лютому 2020 року Віктор Євдокимов очолював  організацію партії "Наш край" в Житомирській області. На той час на сайті Житомирської єпархії Української православної церкви Московського патріархату зазначалося, що протоієрей Віктор Євдокимов є кліриком Свято-Анастасії-Римлянині Житомирського ставропігійного монастиря.

Вранці на сайті ТСН з'явилися публікації під заголовком: “Під Житомиром перед візитом Зеленського вирішили покласти асфальт: з'явилося відео”.

У новині йдеться про те, що у селищі Озерне Житомирської області в ніч на 8 вересня вирішили покласти асфальт. Роботи велися в темний час доби.

На відео, видно, як вночі працює техніка, зокрема каток. Але в Озерне президент так і не приїхав. 

О 14.45 год на сайті президента повідомили про те, що: “Глава держави прибув з робочою поїздкою в Житомирську область”.

“Глава держави ознайомиться з результатами реалізації реформи децентралізації в Україні на прикладі Високівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) та візьме участь у презентації проекту Стратегії розвитку Житомирської області до 2027 року. Також Президент перевірить перебіг реалізації в області Національної програми «Велике будівництво». Крім того, Володимир Зеленський поспілкується з представниками сфери культури”, – йдеться в повідомленні. 

У Високівській  територіальній громаді президента зустрічали десятки місцевих жителів.  Володимир Зеленський у супроводі голови Житомирської ОДА Віталія Бунечка та керівництва громади оглянув гімназію, спортивний майданчик та амбулаторію, які відремонтовані в рамках проєкту “Велике будівництво”. 

Присутня була на зустрічі і народна депутатка від партії “Слуга народу” від ВО №66 (м. Малин) Тетяна Грищенко.

Поки президент інспектував результати великого будівництва в ТГ під Житомиром на території університету “Житомирська політехніка” вже готові до презентації  проєкту Стратегії розвитку Житомирської області та представлення команди учасників виборчої кампанії партії “Слуга народу”, яку анонсували на сторінці партії в соцмережі.

У подвір'ї університету встановили сцену з екраном, розставили стільці для учасників. Біля сцени зелений банер з написом: “ЗЕ! місцеві Житомирщина”, такий же логотип та напис на трибуні. На території університету був партійний  банер для фотозони. Перед входом розмістили коридор з  металошукачів. 

Поки на території університету прибічники партії “Слуга народу” фотографувались, спілкувались і готувались зустрічати лідера, навпроти активісти “Партії Шарія” з плакатами вийшли на акцію. Про це вони розповіли спостерігачу ОПОРИ. 

Хлопці в масках тримали кілька плакатів з написами: «Геть прокурорське свавілля: прокурор області та його заступник не пройшли атестацію». Присутні люди з плакатами «Оur lives matter», «Крыша Шабунина или жизнь?», «Кто ответит?».

Пізніше у них виникла словесна суперечка з представниками ветеранського об'єднання, які вимагали, щоб вони покинули територію.

На акцію також вийшли і житомиряни, які протестують проти будівництва АЗС на проспекті Незалежності.

На територію “Житомирської політехніки” спостерігача ОПОРИ не пустили, аргументуючи тим, що потрібна попередня акредитація, хоча ніде не було про це оголошень. 

“Про те, що до Житомира їде президент Володимир Зеленський, говорили не перший тиждень, проте офіційного підтвердження не було. З власних джерел стало відомо, що президент має намір провести зустріч в університеті “Житомирська політехніка”, проте знову таки ні підтверджень, ні умов як потрапити на зустріч не було. І лише за день на сторінці місцевого осередку партії “Слуга Народу” було проанонсовано презентацію регіонального плану розвитку та представлення команди “Слуги народу”, що йтимуть на вибори у Житомирській області. Про приїзд Володимира Зеленського у повідомленні не йшлося.  Водночас на сайті Житомирської ОДА з'явилася можливість акредитуватися представникам ЗМІ на висвітлення робочої поїздки Володимира Зеленського до Житомирської області.  Виходить, що президент під час робочої поїздки презентує потенційних кандидатів від партії по області і на цю презентацію пускають лише “обраних” людей. Все що відбувалось на території університету було добре чути за огорожею з металошукачів”, – розповіла спостерігачка ОПОРИ. 

На місцевому інтернет-виданні Житомир.info з позначкою “Політична реклама” була розміщена онлайн-трансляція презентації Регіонального плану розвитку за участю Президента Володимира Зеленського та презентація команди “Слуги народу”.

Володимир Зеленський з вітальним словом виступив перед присутніми.

“Кожна область повинна отримати свою дорожню карту розвитку. І ця карта повинна бути на найближчі роки. Фундаментом для того розвитку є сильні сторони кожного регіону і саме твоя активна участь. Україна - це ти, це не просто слоган, це не просто звичайний плакат, це проста істина, яку повинен зрозуміти кожен громадянин України...”, – сказав Зеленський.  

Потім президент надав слово голові Житомирської ОДА Віталію Бунечку, який розповів про переваги та особливості Житомирщини. 

Після виступу Бунечка, ведучий одразу запросив на сцену членів місцевої команди партії “Слуга народу”. 

“Команда партії “Слуга народу” Житомирщини йде на місцеві вибори. Ми робимо цей крок, бо ми відчуваємо свою відповідальність за долю окремих людей і за долю всієї України, бо ми любимо Житомирщину, бо нас мобілізує політична воля президента України Володимира Зеленського. Одним з найбільших досягнень нашої влади стало те, що за 29 років існування нашої держави корупції у вищих кабінетах влади більше немає. Того ж самого ми повинні добитися і на місцевому рівні. Влада на місцях має бути чесною, розумною і професійною. В цьому ми бачимо своє завдання і від цього не відступимося. Ми згуртовані, ми мотивовані і ми професійні. В нашій команді вчені та менеджери, підприємці та ветерани, лікарі та освітяни…”, – сказав присутнім народний депутат, голова Житомирської обласної організації партії “Слуга народу” Андрій Клочко. 

Також перед присутніми виступив кандидат на посаду міського голови Віктор Євдокимов.

Завершальне слово сказав президент Володимир Зеленський, похваливши університет “Житомирська політехніка” він звернувся до ректора Віктора Євдокимова зі словами:

“Мені здається, ви зробили щасливими студентів “Житомирської політехніки”,  я ж бажаю, щоб ви зробили теж саме для всіх мешканців Житомира і тоді, апелюючи до вашої промови, вам не буде соромно”, – зазначив президент.  

З “Житомирської політехніки” Зеленський вирушив до музею космонавтики імені Сергія Корольова, де вручив директорці музею Ірині Дячук, яка є членом презентованої  команди “Слуги народу” Указ про присвоєння музею статусу національного.

Координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Житомирській області каже: «Робоча поїздка президента яка перейшла у промо локальної команди “Слуги народу” може свідчити про прямий адміністративний та бюджетний адмінресурс з боку офісу президента. Посадова особа, за бюджетні кошти проводить певні активності, і в них же включено чисто передвиборчу партійну активність – представлення активу, що йтиме на вибори. Це точно не про рівновіддаленість посадовців від різних політсил і точно не про дотримання стандартів виборів. Вкрай прикро, що Президент дозволяє так нехтувати законодавством».

У частині 6 статті 51 Виборчого кодексу зазначено: Офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів, які є посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України та законами України, і підготовлені у порядку, передбаченому Законом України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", не належать до передвиборної агітації. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів. У таких повідомленнях забороняється згадка про участь у виборах відповідних осіб чи про наміри щодо їхньої діяльності у разі обрання.

У частині 7 цієї статті йдеться про те, що кандидат, партія (організація партії) - суб’єкт виборчого процесу має право на договірній основі за рахунок коштів власного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

У статті 52 Кодексу зазначається, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. І передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)