У Донецькій області у м. Слов'янськ поліція оперативно затримала порушника, який пошкодив написами лайтборди із зображенням та політичною рекламою потенційної кандидатки на посаду міського голови Нелі Штепи. Ним виявився 35-річний мешканець  м. Миколаївка.

Так, пошкоджені лайтборди розміщені в центрі міста на бульварі Пушкіна.

Старша інспекторка Слов'янського відділу поліції, капітан поліції Марія Тюріна дала роз'яснення щодо правопорушення: «До поліції надійшло повідомлення про пошкодження сітілайтів, які розташовані по бульвару Пушкіна у Слов'янську. Особу причетну до правопорушення встановили співробітники патрульної поліції. Ним виявився житель Миколаївки 1985 року народження». 

Фото: сторінка Фейсбук Александр Славянец

Як повідомили в поліції, відносно чоловіка складено адміністративний протокол за ст. 173 КУпАП «Дрібне хуліганство» - тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб. 

Матеріали направлені до Слов'янського міськрайонного суду.

Фото: Фейсбук Александр Славянец

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Донецькій області зазначила: «З початком виборчого процесу стає дедалі більше зовнішньої реклами від імені політичних партій чи потенційних кандидатів. Поки що кандидати офіційно не зареєстровані. Але у межах виборчої кампанії це може сприйматися як перешкоджання діяльності кандидата, а не лише як хуліганські дії. Поки що ж за подібну діяльність законодавством передбачена адміністративна відповідальність, що регулюється статтею 173 Кодексу про адміністративні правопорушення України або хуліганство за статтею 296 Кримінального кодексу України».

Нагадаємо, що раніше ОПОРА писала про те, що у Донецькій області на вулицях міста Слов’янськ з'явилися білборди, на яких зображені колишня міська голова Слов’янська Неля Штепа та текст російською мовою, співзвучний з назвою політичної партії «Партія Миру та Розвитку». 18 серпня 2020 року ОПОРА звернулася зі скаргою до Головного управління Держпродспоживслужби у Донецькій області та із заявою до Уповноваженого із захисту державної мови. Листом №28-22.4851 від 31 серпня 2020 року Держпродспоживслужби у Донецькій області дала офіційну відповідь, у якій порадила звернутись до  Уповноваженого із захисту державної мови, який на офіційну заяву ОПОРИ поки що не надав. 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Громадське спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА