У Закарпатській області  територіальні виборчі комісії станом на 7 вересня утворили округи, в яких мешканці області обиратимуть депутатів до обласної, районних, міських, селищних та сільських рад. Закарпатська обласна ТВК  область розділила на 6 округів (відповідно до кількості районів). Місто Ужгород щодо виборів міськради поділене на 5 округів, Мукачево – на 4. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ із посиланням на оприлюднені постанови комісій.

Як фіксують спостерігачі ОПОРИ аналізуючи постанови, окремі виборчі комісії не дотрималися вимог щодо нерозривності територій окремих громад на різні округи. Такі випадки зафіксували в окрузі №3 Мукачівського району, куди увійшли частина Мукачівської міської громади та Верхньокоропецька громада; у окрузі №2 Хустського району (частина Хустської міської, Драгівська, Вишківська, Горінчівська, Довжанська громади), у окрузі №3 Виноградівського району (частина Виноградівської міської громади, Вилоцька селищна громада).

“Де-факто маємо ситуацію, що громади Мукачева, Хуста, Виноградова у контексті виборів до їх райрад голосуватимуть не в межах одного, а в межах двох виборчих округів, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області. - Згідно з пунктом 3.7 Постанови ЦВК №204 від 28 серпня, територіальні виборчі округи з виборів районної ради не можуть складатися з частин територій різних територіальних громад. А у випадку Мукачева, Хуста та Виноградова маємо саме таку ситуацію - громади поділені на два різні округи. Водночас є пункт 3.3 цього ж роз’яснення, який, гіпотетично, передбачає можливість утворювати округи виходячи із приблизно рівної кількості виборців, а не системи адміністративно-територіального устрою”.

Область

Мешканці Закарпатської області обиратимуть депутатів до обласної ради у 6 округах,  до яких увійшли, відповідно, 6 районів:

Номер

округу

 

Райони, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Берегівський район.

 

156 706

  1.  

Мукачівський район.

 

186 830

  1.  

Рахівський район.

 

60 572

  1.  

Тячівський район.

 

132 063

  1.  

Ужгородський район.

 

195 404

  1.  

Хустський район.

 

202 441

Ужгород і Ужгородський район

До міської ради Ужгорода за депутатів мешканці обласного центру голосуватимуть у 5 округах. Виборці Ужгородського району обиратимуть депутатів до районної ради у 6 округах:

Номер округу

Громади, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Ужгородська міська територіальна громада.

29890

  1.  

Ужгородська міська територіальна громада.

29977

  1.  

Ужгородська міська територіальна громада.

30251

  1.  

Перечинська, Великоберезнянська, Дубриницька-Малоберезнянська, Костринська, Ставненська, Тур’я-Реметівська.

42554

  1.  

Чопська, Сюртівська, Великодобронська.

26296

  1.  

Баранинська, Оноківська, Холмківська, Середнянська.

36136

Мукачево та Мукачівський район

Мукачівську міську громаду розділено на чотири виборчі округи щодо обрання міськради. Мукачівський район також складається із чотирьох округів. До округів району увійшли такі громади:

Номер округу

Громади, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Свалявська, Воловецька, Неліпинська, Жденіївска, Нижньоворітська та Полянська.

52 973

  1.  

Кольчинська, Чинадіївська, Великолучківська, Горондівська, Івановецька.

49 331

  1.  

Частина Мукачівської міської громади, Верхньокоропецька громада.

38 829

  1.  

Частина Мукачівської міської громади.

39 915

Хуст і Хустський район

У Хусті територіальна виборча комісія утворила 5 округів щодо обрання міськради, у Хустському районі – є 4 округи, до яких увійшли такі громади:

Номер округу

Громади, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Частина Хустської міської територіальної громади.

52 403

  1.  

Частина Хустської, Драгівська, Вишківська, Горінчівська, Довжанська.

53 423

  1.  

Іршавська, Білківська, Зарічанська.

49 116

  1.  

Міжгірська, Керецьківська, Колочавська, Пилипецька, Синевирська.

47 539

Берегово і Берегівський район

Берегівська міська територіальна виборча комісія утворила у міській громаді  4 округи, а Берегівська районна ТВК – 5 виборчих округів для обрання райради, до яких увійшли такі громади:

Номер округу

Громади, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Королівська, Пийтерфолівська.

29 656

  1.  

Частина Виноградівської міської громади.

29 658

  1.  

Частина Виноградівської міської громади, Вилоцька селищна громада.

29 277

  1.  

Берегівська міська громада.

34 836

  1.  

Гатівська, Косонська, Великобийганська, Великоберезька, Кам’янська.

33 253

Тячів і Тячівський район

У Тячівському районі виборці обиратимуть районних депутатів у 6 округах. Тячів  щодо виборів міськради має 4 округи.

Номер округу

Громади, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Тячівська міська територіальна громада.

15 314

  1.  

Буштинська, Углянська.

23 423

  1.  

Тересвянська, Бедевлянська. Вільховецька.

26 128

  1.  

Солотвинська. 

26 735

  1.  

Дубівська, Усть-Чорнянська.

19 303

  1.  

Нересницька.

21 219

Рахів і Рахівський район

Ще в одному районі – Рахівському, виборці обиратимуть депутатів до райради у 4 округах.

Номер округу

Громади, які увійшли до складу округу

Орієнтовна кількість виборців

  1.  

Рахівська міська громада.
 

18 221

  1.  

Великобичківська.
 

21 289

  1.  

Ясінянська.
 

13 486

  1.  

Богданська.
 

7 598

Згідно з частиною 3 статті 201 Кодексу територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

Відповідно до пункту 3.7 Роз’яснення ЦВК від 28 серпня 2020 року Територіальні виборчі округи з виборів депутатів районної ради утворюються за можливості з урахуванням територіальних громад, що входять до складу району.

Територіальні виборчі округи з виборів депутатів районної ради не можуть складатися з частин територій різних територіальних громад району.

З урахуванням положень абзацу другого пункту 3.3 цього Роз’яснення:

  • на території територіальної громади району може бути утворено більше ніж один територіальний виборчий округ;
  • до меж територіального виборчого округу з виборів депутатів районної ради може входити декілька суміжних територіальних громад.

Згідно з пунктом 3,3 Роз’яснення Утворення територіальних виборчих округів має здійснюватися з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та за можливості з урахуванням адміністративно-територіального устрою. У разі неможливості врахування системи адміністративно-територіального устрою рішення про утворення виборчих округів на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць чи їх частин приймається відповідною виборчою комісією виходячи з приблизно рівної кількості виборців, які мають право голосу на відповідних виборах у кожному окрузі, а обласною чи районною виборчими комісіями також – з необхідності забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад під час виборів депутатів обласної чи районної ради.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)