Для участі у місцевих виборах 2020 кандидати платитимуть грошову заставу. Зокрема сума застави для висування партійного списку в Сумській обласній раді за підрахунками ОПОРИ з урахуванням кількості виборців станом на 31 серпня становитиме 189 196,44 грн, а для висування партійного списку в Білопільській міській громаді - 3 766,44 грн. Суму застави можна розрахувати за допомогою калькулятора, який розробила ОПОРА.

Щоб взяти участь у місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, кандидати в депутати чи на посаду сільського, селищного, міського голови платитимуть грошову заставу. Громадянська мережа ОПОРА розробила калькулятор, за допомогою якого можна розрахувати заставу на місцевих виборах. У зв’язку з прийняття президентського законопроекту про підвищення з 1 вересня розміру мінімальної заробітної плати, зросла і виборча застава.

Сума виборчої застави різниться в залежності від кількості виборців у селі, селищі, місті, районі та області. Найбільше доведеться заплатити партіям за список до обласної ради. Зокрема в Сумській обласній раді  кількість виборців станом на 31 серпня становить 851 384 осіб, кількість депутатів: 64, а сума застави для висування партійного списку становить 189 196,44 грн. Точну кількість виборців буде розраховувати ЦВК, виходячи з чисельності виборців станом на початок виборчого процесу, тобто за даними Державного реєстру виборців на 5 вересня 2020 року. У районній раді Сумського району кількість виборців станом на 31 серпня становить 362 919, а кількість депутатів - 54. Сума застави для висування партійного списку становитиме  80 648,67 грн.

У громадах з кількістю до 10 тисяч виборців, грошова застава сплачується в розрахунку на кожного окремого кандидата в депутати. 35 із 51 громад Сумщини нараховують менш як 10 тисяч виборців.

До прикладу в Андріяшівській сільській громаді Роменського району станом на 31 серпня - 6 980 виборців,  а депутатів - 22. Сума застави за одного кандидата в депутати до сільської ради становить 1 000 грн. А сума застави для кандидата на посаду сільського голови: 5 000 грн.

16 громад Сумщини нараховують понад 10 тисяч виборців. До прикладу в Білопільській міській громаді Сумського району кількість виборців станом на 31 серпня - 16 949, а кількість депутатів - 26. Сума застави для висування партійного списку становитиме 3 766,44 грн, як і для кандидата на посаду міського голови - теж 3 766,44 грн.

Стаття 225 Виборчого кодексу визначає, що грошова застава вноситься після початку виборчого процесу та до подання документів до відповідної виборчої комісії для реєстрації.

Відповідно до частини 2 статті 255 Виборчого Кодексу України для розрахунку грошової застави враховується кількість виборців на території відповідної ради та розмір мінімальної заробітної плати станом на початок виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.