У день старту виборчого процесу в центрі міста Володимира-Волинського проводять опитування на політичну тематику. Проте інтерв’юер не повідомляє громадянам жодної інформації про мету, виконавця чи замовника, а також не уточнює в осіб, які беруть участь, чи вони мають право голосу. 

Так, 5 вересня на вулиці Ковельській у Володимирі-Волинському зафіксовано на відео, як інтерв’юер опитує думку перехожих щодо майбутніх виборів. Особа, яка жодним чином не представляється, ставить п’ять типових запитань:

  • «Якби були вибори депутатів Володимир-Волинської міської ради. За яку із цих партій найімовірніше Ви б проголосували?» (пропонують варіанти відповіді);
  • «Якби були вибори Володимир-Волинського міського голови, за кого з цих кандидатів ви б проголосували?» (пропонують варіанти відповіді);
  • «За кого з цих кандидатів, ці самі по переліку, Ви не голосували б у жодному разі?»;
  • «Як Ви оцінюєте роботу теперішнього голови?» (пропонують варіанти: добре, недостатньо добре, задовільно, погано);
  • «Скільки вам повних років?».

Серед переліку партій до першого питання – 12 назв політичних сил та варіант «не визначився», до другого та третього – 6 осіб та варіант «не визначився». Сам запитальник оформлений на сторінках формату А4. Питання на ньому не сформовані дослівно, а у форматі «Питання 1. Бюлетень (умовний пакет) з виборів депутатів Володимир-Волинської міської ради» та доповнені переліком варіантів відповідей.

Окрім того, на доступному для огляду опитувальнику немає відомостей ні про виконавця, ні про мету, ні про замовника такого опитування. Не озвучувала їх і інтерв’юер.

Зауважимо, що інтерв’юер внесла до таблиці відповіді особи, котра зазначила, що є неповнолітньою. Натомість, відповідно до частини 1 статті 7 Виборчого кодексу України право голосу мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років.

Нагадаємо також, що ОПОРА вже повідомляла про результати сумнівих соцопоптувань, котрі публікували волинські інтернет-видання 1 вересня. Такі результати соціологічних досліджень продовжують з’являтись у місцевих виданнях.

Зокрема, 2 вересня у місцевому виданні «Під прицілом» опубліковано матеріал «Повідомили, хто з кандидатів на посаду мера одного із міст на Волині лідирує за даними соцопитувння». У публікації йдеться, що з 28 по 30 серпня штаб однієї з партій у Володимирі-Волинському провів опитування стосовно виборів. Метод опитування – «face-to-face». Опитування проводилось за географічним, статевим та віковим критеріями. Вибірка становила 387 респондентів. Натомість, не зазначається ні точного формулювання питань, ні замовника чи конкретного виконавця опитування, ні можливої статистичної похибки.

За результатами цього опитування більшість виборців не визначились, яку партію будуть підтримувати на місцевих виборах, а 18% - підтримують партію «За майбутнє». Слідом за цією політичною силою виборці підтримали б «Європейську Солідарність», «Слугу народу» та «Батьківщину». Щодо потенційних кандидатів, то 26,6% виборців відповіли, що підтримають потенційного кандидата Ігоря Пальонку, представника партії «За майбутнє». Менше – Миколу Юнака («Слуга народу») та імовірного самовисуванця Максима Клим’юка.

Разом з тим, 1 вересня на сторінках видання «Володимир MEDIA» опубліковано інші результати соцопитування, за якими з-поміж політичних партій найрейтинговішою в місті є «Європейська Солідарність», а серед кандидатів на посаду Володимир-Волинського міського голови лідирує чинний міський голова Петро Саганюк із результатом 51,9%.

У матеріалі «За даними опитування виборців у Володимирі лідирує Петро Саганюк та партія «Європейська Солідарність» зазначено ті ж самі дані стосовно кількості опитаних, строків проведення опитування та методу. Втім, інші необхідні відомості відсутні і тут.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що зі стартом виборчого процесу для підприємств, закладів, установ та організацій, що проводять опитування громадської думки, вставлюються обмеження щодо поширення результатів соціологічних опитувань, пов’язаних з виборами. Зокрема, у частині 1 статті 50 Виборчого кодексу України йдеться про те, що при поширенні результатів опитувань повинні обов’язково зазначатись: час його проведення, територія, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань, можлива статистична похибка, замовник опитування.

Разом з тим, відповідно до частини 2 цієї ж статті Кодексу, ЗМІ та інформаційні агентства у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати, окрім реквізитів, вказаних у попередній нормі, повну назву організації, що проводила опитування. Дія цієї норми також поширюється на випадки розміщення результатів соцопитувань в мережі Інтернет.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)