Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували проєкти та зустрічі за «ініціативи Олександра Лисенка», чинного міського голови міста Суми (ВО «Батьківщина»). Зокрема на зустрічах з громадянами роздають газети із статтею про те «Чому на місцевих виборах 25 жовтня треба голосувати за «Батьківщину». Також, відкрили «Інститут здоров’я» та роздають «Соціальний хліб». При цьому міський голова не підтверджує та не спростовує свого наміру балотуватись на місцевих виборах.

На одній із зустрічей з громадянами (26 серпня), про які ОПОРА вже писала, жителям міста роздавали газету «Вечірні вісті», на головній шпальті газети розміщена стаття із назвою: «Ставка на професіоналів. «Батьківщина» йде на вибори з гаслом єдина надійна команда», в середині газети є вкладення із статтею під назвою «Місто змінюється. Досягнення п’яти років роботи команди Олександра Лисенка» із символікою, схожою на символіку ВО «Батьківщина».

Ще за ініціативи міського голови Олександра Лисенка одинокі пенсіонери  безкоштовно отримуватимуть хліб в рамках проєкту із назвою «Соціальний хліб». Про це повідомили на Інформаційному порталі Сумської міської ради. 26 серпня міський голова Олександр Лисенко та ТОВ «Сумська паляниця» підписали Меморандум про співпрацю: «Людина починається з добра, і надзвичайно важливо, аби допомога та підтримка надавалась не лише у критичні моменти, зокрема, під час спалаху коронавірусної інфекції. Тому ми підписуємо Меморандум про співпрацю із «Сумською паляницею», щоб створити міську програму, яка б діяла на постійній основі, тим самим продовжуємо реалізовувати ефективну систему соціального захисту сумчан. Разом із тим, зазначимо, що готові та будемо допомагати соціально-відповідальному бізнесу, який ставиться із порозумінням до проблем сумчан», - прокоментував Олександр Лисенко в матеріалі Інформаційного порталу сумської міської ради. 

Близько 200 одиноких пенсіонерів безоплатно отримуватимуть хліб, який їм доставлять соціальні працівники.

Фото з сайту: smr.gov.ua

Ще один проєкт для літніх людей за ініціативи міського голови називається «Інститут здоров’я», він стартував 28 серпня. Про це йдеться у матеріалі на сайті SumyPost. Олександр Лиcенко презентував цей проєкт на фоні банера з написом: «Інститут здоров’я. Ініціатива Олександра Лисенка» з символікою у вигляді серця. Інститут здоров’я працюватиме по понеділках, середах та п’ятницях в різних районах міста. 

Фото з сайту: SumyPost

В коментарі спостерігачу ОПОРИ міський голова не підтвердив і не спростував свої наміри брати участь у місцевих виборах:

Коментар з приводу рішення Олександра Лисенка брати участь у місцевих виборах 2020 ОПОРІ отримати не вдалось. На офіційній сторінці Олександра Лисенка у Facebook на запитання не відповідають. Крім, того він не з'явився на анонсовану зустріч з громадянами 7 вересня о 15:30.

Натомість на зустрічі з громадянами, що пройшла 19 серпня Олександр Лисенко не підтвердив і не спростував свої наміри брати участь у місцевих виборах:

«Ви чули, що я людям сказав. Коли вирішу балотуватись, я обов’язково скажу людям», - повідомив міський голова спостерігачу ОПОРИ. 

Нагадаємо, згідно з календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК №163від 8 серпня 2020 року, офіційно виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року – за 50 днів до дня голосування, відповідно до ч. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.