Не квітами та урочистими лінійками єдиними. А ще подарунками, повітряними кульками та гаслами від політиків відзначилося цьогорічне 1 вересня на Київщині. Довготермінові спостерігачі громадянської мережі ОПОРА школи та заклади теж відвідали та зібрали свіжу порцію піару та політичної реклами ще до старту офіційного виборчого процесу.

З нагоди Дня знань привітали на своїх сторінках у мережі Фейсбук потенційні кандидати на голову Броварської ОТГ. Серед них була потенційна кандидатка Вікторія Коваленко від партії «Перемога Пальчевського», Сергій Боголюбов на ту ж посаду, однак від політичної сили «Опозиційна платформа – за життя» та Дмитро Ратніков від партії «Слуга Народу».

Із подарунками завітали потенційні кандидати на голову Броварської ОТГ від партії «Європейська солідарність». Так, із дарунками до дітей завітав депутат Київської облради від «Європейської солідарності» Олег Іваненко (його батько Валерій Іваненко також є потенційним кандидатом на крісло голови цієї ОТГ від цієї політичної партії). Згідно з інформацією сторінки Олега Іваненка у мережі Фейсбук 1 вересня команда політсили завітала до Центру комплексної реабілітації дітей з інвалідністю у Броварах та подарувала каремати,  засоби індивідуального захисту та антисептики. На опублікованих світлинах не можна розгледіти чи були подарунки із символікою політичної партії. Також Олег Іваненко зазначив – спільно із «Фондом Порошенка» до цього вже презентували  подарунки, а саме великі монітори для проведення онлайн занять.

Також, як зазначено на сторінці у соцмережі, команда обласного обранця Олега Іваненка ще відвідала 2 школи у смт Баришівка. Там також були презентовані подарунки з нагоди 1 вересня. Олег Іваненко зазначив – ці навчальні заклади звернулися нього із проханням допомогти засобами індивідуального захисту та антисептиками для дітей і педагогічного колективу. Також потенційний кандидат подарував і канцелярські товари: книги, олівці та фломастери та інше.

У Вишгородському районі, що на Київщині, партійці «Європейської солідарності» привітали дітей «невеличкими подаруночками», у вигляді канцелярських товарів. Окрім них на світлинах школярі фотографувалися також з торбинками, на котрих була партійна символіка.

Фото: сторінка у"Вишгородський район ЄС "Європейська солідарність" фейсбуці

Перший урок в одинадцятикласників у Фастівській ЗОШ І-ІІІ ст.№1 провів особисто у міський голова Михайло Нетяжук. Оприлюднили відео на сторінці міської ради у Фейсбуці.

На сторінці «Європейська солідарність. Васильківщина» було опубліковано привітання з нагоди початку навчального року від обласного депутата Владислава Одинця. Також чиновник відвідав навчальні заклади району перед початком занять. У мережі від його імені закцентували на відсутності коштів з державного бюджету, що мали надійти до спеціального фонду боротьби з COVID-19. І тому, як видно на світлинах, Владислав Одинець привіз до двох найбільших шкіл району школи антисептики, безконтактні термометри та засоби індивідуального захисту.

Фото: сторінка «Європейська солідарність. Васильківщина» на фуйсбуці

Із таким самим набором (ідентичні фірми-виробники, кількість та склад набору на світлинах) - антисептиками, безконтактними термометрами та засоби індивідуального захисту до Данилівської ЗОШ завітав представник команди «Європейська солідарність. Васильківщина» Максим Година.

Фото: сторінка «Європейська солідарність. Васильківщина» на фуйсбуці

Сторінка у фейсбуці «Європейська солідарність Кагарличчина» також згадала у дописі про відвідини Переселенської ЗОШ своїм представником. Депутат обласної ради Віталій Карлюк презентував вже не антисептики та інші засоби, а сушарки для рук у санвузли школи, спортивний інвентар для уроків фізкультури та ноутбук. Пресслужба політичної сили також зазначила – Віталій Карлюк цікавився проблемами освітян та розповів про свою амбітну ініціативу – будівництво басейну в Кагарлику.

Фото: Сторінка «Європейська солідарність Кагарличчина» у фейсбуці

В Обухівському районі Київщини волонтерський штаб на чолі з депутатом Київської обласної ради, очільником «Європейської Солідарності» Київщини  Георгієм Цагареішвілі придбали для шкіл електричні сушарки та захисні маски. Зазначимо, на пакування електричних сушарок була наклеєна політична символіка партії.

На сторінці цієї ж політичної сили «Європейська солідарність. Васильківщина» також привітали молоде покоління з днем знань.

До вітань із Днем знань долучилася й політичні осередки партії «Слуга народу Миронівщина» та «Слуга народу Обухівщина» з ідентичним текстом та світлинами на своїх сторінках.

Вітання від потенційного кандидата на голову Бориспільської ОТГ від партії  «Слуга народу» Ігоря Шалімова на сторінці у мережі Фейсбук.

Осередок політичної сили «Сила людей Бориспіль» теж долучився до вітань, зокрема на оприлюдненому відео вітає з Днем знань потенційний кандидат від партії Роман Шуменко.

Окрім вітань з нагоди свята ще й представили члена своєї команди. На Фейсбук сторінці «Слуга народу Бориспільска ОТГ» опублікували відео місцевої газети «Вісті», в якому присутні ознаки адміністративного ресурсу. А саме, представлення потенційним кандидатом на міського голову від «Слуги народу» Ігорем Шалімовим члена своєї команди - директора НВК «Ліцей «Дизайн-Освіта» на зборах в цьому ж закладі.

Політична партія «Нові обличчя» в Ірпені на Київщині «антикоронавірусні» засоби не дарувала, однак презентувала повітряні кульки із партійною символікою. Світлину в мережі опублікували містяни де і зазначили, що кульки були присутні у місцевій ЗОШ №3.

"Коли мова йде про привітання публічною особою громадян зі святом, це не містить ознак якогось порушення, – зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Київській  області. – Однак, коли ми говоримо про подарунки, партійну символіку, проведення уроків політиками, то тут порушення вже є. І мова йде не лише про Виборчий Кодекс де ці дії, після початку виборчого процесу 5 вересня 2020 року, можуть трактуватись, як непрямий підкуп виборців. А й про порушення ч.3 ст. 31 Закону України про освіту, яка визначає, що політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатись в їхню освітню діяльність. У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань); зображення, прізвища, імена та по батькові осіб, які є членами (учасниками) чи засновниками політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань);зображення, прізвища, імена та по батькові виборних осіб та осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)