1 вересня мінімальна заробітна плата підвищилася до 5000 гривень. У зв’язку з цим розмір грошової застави також збільшиться. Якою буде грошова застава для херсонських кандидатів у депутати та на посади голів, визначила ОПОРА.

25 серпня 2020 року Верховна Рада підтримала проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік», яким передбачено збільшення мінімальної зарплати. З 1 вересня мінімальна заробітна плата становить 5000 гривень.

Разом із цим збільшується розмір грошової застави, який залежить від розміру мінімальної зарплати. Громадянська мережа ОПОРА підрахувала ймовірний розмір застави для кандидатів на різні посади.

Отже, згідно з частиною 2 статті 225 Виборчого кодексу України (далі – Кодексу) кандидат у депутати сільської, селищної, міської (територіальної громади  з кількістю виборців до 10 тисяч) ради, який висувається шляхом самовисування у багатомандатному виборчому окрузі вносить одним платежем у безготівковій формі грошову заставу з розрахунку двадцять відсотків від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленому на день початку виборчого процесу. Це стосується також організацій партій, які висунули кандидатів у депутати сільської, селищної міської ради з кількістю виборців до 10 тисяч. Грошова застава для таких кандидатів становить 1000 грн.

У Херсонській області є 29 територіальних громад із кількістю виборців до 10 тисяч. Це такі громади:

  • Борозенська, Кочубеївська, Милівська,  Новоолександрівська, Новорайська, Тягинська сільські, Високопільська, Калинівська, Нововоронцовська селищні територіальні громади Бериславського району;
  • Зеленопідська, Костянтинівська, Присиваська, Рубанівська, Тавричанська, Хрестівська сільські, Асканія-Нова, Верхньорогачицька, Любимівська селищні територіальні громади Каховськаого району;
  • Бехтерська, Долматівська, Новомиколаївська, Чулаківська сільські, Лазурненська, Мирненська селищні територіальні громади Скадовського району;
  • Великокопанівська, Виноградівська, Музиківська, Станіславська, Ювілейна сільські територіальні громади Херсонського району.

Відповідно до частини 2 статті 225 Кодексу організація партії, яка висунула кандидата на посаду сільського, селищного або міського голови (міста з кількістю виборців до 75 тисяч), а також особа, висунута шляхом само висування на цю ж посаду, вносять грошову заставу в розмірі мінімальної заробітної плати у місячному розмірі. Отже, для цих кандидатів розмір застави – 5000 грн (до 1 вересня – 4723 грн).

Для реєстрації виборчого списку кандидатів у депутати обласної, районної, районної у місті, а також міської, селищної, сільської (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради, для кандидатів на посаду міського голови (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше), розмір застави становить чотири мінімальних заробітних плати у місячному розмірі на кожні 90 тисяч виборців відповідного єдиного виборчого округу для кожного виду виборів окремо.

Таким способом розраховуватиметься грошова застава для кандидатів у депутати 20 місцевих рад Херсонщини.

Місцева рада

Сума застави для висування

 партійного списку, грн

Місцева рада

Сума застави для висування

партійного списку, грн

Великоолександрівська селищна рада

2 957,56

Новокаховська міська рада

11 037,56

Бериславська міська рада

3 396,22

Таврійська міська рада

3 169,33

Іванівська селищна рада

2 380,89

Каланчацька селищна рада

 

3 268,67

Нижньосірогозька селищна рада

2 622,22

Голопристанська міська рада

6 228,22

Новотроїцька селищна рада

6 144,89

Скадовська міська рада

6 135,33

Генічеська міська рада

9 673,11

Дар’ївська сільська рада

2 508,67

Великолепетиська селищна рада

 

2 268,67

Чорнобаївська сільська рада

 

2 607,78

Горностаївська селищна рада

 

2 356

Білозерська селищна рада

3 785,78

Чаплинська селищна рада

 

2 996,67

Олешківська міська рада

6 540,89

Каховська міська рада

 

7 848

Херсонська міська рада

57 144,22

Найбільшою є сума застави для кандидатів у депутати Херсонської міської ради та на посаду Херсонського міського голови.

ОПОРА підрахувала розмір застави для організацій партій, які висуватимуть виборчий список кандидатів у депутати обласної та районних рад. Для реєстації списку кандидатів у депутати Херсонської обласної ради вноситимуть 179 268 грн. Для списку кандидатів у депутати районних рад сума застави становить:

  • Бериславська районна рада – 17 051,78 грн;
  • Генічеська районна рада – 20 821,11 грн;
  • Каховська районна рада –  39 150 грн;
  • Скадовська районна рада – 22 146,22 грн;
  • Херсонська районна рада – 80 098,89 грн.

Згідно з частиною 3 статті 225 Кодексу, ЦВК не пізніш як на п'ятий день після початку виборчого процесу на підставі відомостей Державного реєстру виборців станом на день початку виборчого процесу відповідних місцевих виборів визначає розмір грошової застави. Розмір грошової застави залежатиме від кількості виборців, які змінюватимуть виборчу адресу.

Для розрахунку ОПОРА користувалася інформацією Державного реєстру виборців про кількість виборців у Херсонській області станом на 31 серпня 2020 року.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА розробила калькулятор, за допомогою якого можна розрахувати заставу на місцевих виборах. https://zastava.oporaua.org/

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)