За період з липня по серпень газета «Запорозька Січ» розмістила 19 публікацій, що висвітлювали роботу очільника Запоріжжя. Видання «Порядок» присвятило низку матеріалів членам та активістам партії «Порядок». Усі матеріали вийшли в форматі суспільно-актуальних нових без згадок про можливий рекламний зміст.

У зв’язку із пандемією коронавірусу та введенням карантинних обмежень фонди місцевої періодики Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки поповнювалися частково. Окремі видання не надходили з другої половини березня поточного року. ОПОРА здійснила моніторинг 7 наявних видань, що виходили з липня по серпень включно. Зміст розглядався на предмет прихованої політичної реклами та чорного піару.

В газеті «Запорозька Січ» в означений проміжок часу помічено 19 згадок про міського голову Запоріжжя Володимира Буряка. З них 3 розміщені на першій шпальті зі світлиною політика. 6 матеріалів надруковані на розвороті. Всі вони висвітлюють професійну діяльність очільника міста в контексті позитивних здобутків та планів. Окремо 7 публікацій розповідають про таку активність від інших представників міської адміністрації. З них дві включають згадку про заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Анатолія Пустоварова. Газета «Запорозька Січ» у минулому заснована у 1990 році рішенням Запорізької міськради, згодом пройшла шлях роздержавлення, за інформацією на своєму сайті, «тісно співпрацює з Запорізькою міською радою».


Видання «Верже» опублікувало світлину Анатолія Пустоварова в контексті новини про те, що «місто виділило близько 3 млн грн» на отримання нових апаратів ШВЛ для пологового будинку №4. В цій ж газеті опублікована карикатура, в якій можна упізнати Ігоря Коломойського, котрий пропонує Володимиру Зеленському оголосити дефолт. В іншому випуску розміщений розгорнутий матеріал із критикою партії «Слуга народу», де автор послуговується висловами: «Щодо керівників партії влади, то вони, здається, стали заручниками успіху 2019 року: не можуть (чи не хочуть) визнавати «нову реальність», «Але не визнаючи очевидного, того, що перемоги на місцевих виборах не буде стратеги «Слуги народу» ведуть свою політсилу до гучного краху в масштабах країни».

В «Суббота+» надрукований розгорнутий іміджевий матеріал на три шпальти про колишнього голову Запорізької обласної державної адміністрації Валерія Баранова. Текст такого ж штибу вийшов і про Артура Гатунка, бізнесмена, колишнього депутата обради.

Газета «Позиція» висвітлює здобутки ПАТ «Мотор Січ» із згадками про його колишнього очільника та народного депутата кількох скликань Вячеслава Богуслаєва. Надруковані два матеріали із заступником голови правління Запорізького наукового товариства імені Я. Новицького Валерієм Козирєвим, в одному з яких він схвально відгукується про діяльність Вячеслава Богуслаєва. Також вийшли інтерв’ю із депутаткою облради Людмилою Любім про проєктне планування та із депутатом облради Єгором Семенковим про адміністративно-територіальну реформу.


Чотири згадки про Єгора Семенкова має видання «Панорама» (привітання до свят, інтерв’ю, оцінка поточної ситуації в регіоні). Вийшло чотири публікації про Народного депутата Мусу Магомедова і три про гендиректора ПАТ «Запоріжсталь». Близько восьми матеріалів із згадкою партії «Порядок», діяльності їхніх членів та активістів. Близько восьми матеріалів із згадкою партії «Порядок», діяльності їхніх членів та активістів. Одна публікація про ініціативу депутата Запорізької обради Олега Буряка.



Видання «МИГ» розмістило спільний допис із міркуваннями депутата Запорізької обласної ради Геннадія Фукса про розподіл коштів з місцевого бюджету та керівника обласного осередку партії «За майбутнє». В двох різних матеріалах подаються судження політичних експертів про готовність виборців голосувати за місцеву партію в органи самоуправління.  В статті на дві шпальти «Як у Плодородному передові технології просувають» голова тамтешнього ОТГ Андрій Ходирев розповідає про їхні здобутки. Допис «Пристрасті навколо «Мотор Січ» має ознаки чорного піару на адресу бізнесмена Олександра Богуслаєва.

Із критикою «місцевої влади» та «Зевлади» виступив на шпальтах свого видання головний редактор газети «Запорізький пенсіонер». ОПОРА нагадує, що протягом виборчого процесу до Верховної Ради на той час кандидат у народні депутати Валерій Фоменко системно публікував тексти із оціночними судженнями та експресивною лексикою на адресу своїх політичних конкурентів.

Нагадуємо, що з 5 вересня 2020 року розпочинається виборчий процес  місцевих виборів і під час якого на ЗМІ, що мають бажання розміщувати матеріали передвиборної агітації, розповсюджуються вимоги Виборчого кодексу України. Зокрема, згідно з ч. 3 ст. 54  відповідним засобом масової інформації не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів  встановлюється розцінки вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів. В свою чергу  друковані засоби масової інформації, які мають намір розміщувати матеріали передвиборної агітації, зобов’язані не пізніш як на третій день після початку виборчого процесу відповідних виборів опублікувати розцінки одиниці вартості друкованої площі. Загальнодержавні друковані засоби масової інформації здійснюють таку публікацію в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр", а регіональні та місцеві - у відповідних друкованих засобах масової інформації.

 А ч. 4 ст. 56 Виборчого кодексу України наголошує, що в разі неопублікування розцінок вартості друкованої площі в зазначені строки розміщення агітаційних матеріалів у відповідних друкованих засобах масової інформації забороняється.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)