У Києві збільшення кількості політичної реклами може бути пов’язане з підготовкою до виборів, яку потенційні кандидати і партії до місцевих органів влади розпочали, не отримавши статусу суб’єктів виборчого процесу.

Які ризики для виборців і кандидатів пов’язані із політичною активністю до офіційного старту агіткампанії, дізнавались спостерігачі ОПОРИ.

Координатор спостереження у Києві, каже: «Підвищена інформаційна активність політиків за кілька тижнів до офіційного старту виборчої кампанії перетворює Київ на місце для боїв без правил. Адже кандидати презентують себе, хоча ще не є суб’єктами виборчого процесу». Він пояснив, що внаслідок такого фальстарту потерпілі від псування політичної реклами не можуть розраховувати на захист, передбачений Виборчим кодексом. А зловмисники можуть уникнути покарання. 

Також через передчасний старт політичного саморекламування виборцям важко відрізнити, хто з місцевих політиків просто інформує про свою роботу в муніципалітеті, а хто популяризує себе з метою йти на вибори. І важко проконтролювати фінансування. Зазвичай під час виборів це відбувається так: партії та кандидати реєструються у територіальній виборчій комісії і після цього стають суб’єктами виборчого процесу. Тобто, на їх діяльність поширюється Виборчий кодекс України (ВКУ). У третій частині статті 213 Кодекс зобов’язує таких політиків відкрити рахунки для виборчого фонду. І лише звідти фінансувати агітацію. Один рахунок легко перевірити і проконтролювати. Натомість зараз джерела фінансування політичної реклами є невідомі і неконтрольовані.

Спостерігачі ОПОРИ відзначили, що найбільш помітна на вулицях Києва рекламна продукція від партії «Слуга народу». Також є білборди і сітілайти з партіями «За майбутнє», «Пропозиція», «Громадянська позиція», «Батьківщина», політиками Андрієм Пальчевським, Олександром Поповим, Ярославом Федоренком, Олексієм Кучеренком, Оленою Овраменко та іншими. 

На Печерську на вулиці Мечнікова є будівництво, оточене парканом. Тут ОПОРА зафіксувала плакати із мотиваційним гаслом та зображенням лідера печерського осередку «Свободи» Дмитра Пульмановського. Ледь не з кожного плаката було видерто кут із к’юаркодом. На частині з них обличчя політика було подряпане чи у слідах фарби. Єдиний неушкоджений плакат зберігся біля будки охорони будівництва. Там спостерігачка ОПОРИ змогла перевірити видертий к’юаркод – він переадресовував на київську сторінку політсили у Facebook.

У коментарі ОПОРІ Пульмановський потлумачив плакати зі своїм зображенням не як політичну рекламу для майбутньої кампанії, а як елемент системної роботи з виборцями, якою, за його словами, ВО «Свобода» займається останні 8 років.  «Щодо їх пошкодження. Це об’єктивні наслідки несприйняття окремими одиницями мене особисто чи політичної сили, до якої я належу», - додав політик. Дмитро Пульмановський зазначив, що паркан з плакатами біля довготривалого будівництва став стихійною дошкою оголошень, тому окремого дозволу на розміщення там своєї поліграфії партійні активісти не брали.

Між двома політиками з УДАРу на дошках оголошень Печерська розпочалась «битва плакатами». У Ярослава Діденка (депутат Київради, фракція «Солідарність») поліграфія більша, зате зображення Михайла Терентьєва (депутат Київради, теж фракція «Солідарність») просто наклеюють зверху.

У Дніпровському районі Києва спостерігачі зафіксували пошкоджені листівки із зображенням Ольги Ковальчук та вказанням політичної сили – «Батьківщина». У коментарі ОПОРІ політикиня процитувала законодавство, а потім зазначила, що рішення про те, хто братиме участь у виборах до Київради, прийматиме міська партійна організація у визначений законодавством термін.

«Листівка на цей час є не агітаційною, а інформаційною. Хто і навіщо їх пошкоджував, мені не відомо», - додала вона.

На дошках оголошень Дніпровського району з Днем Незалежності людей вітає депутат Київради від «Солідарності» Сергій Артеменко. Коли спостерігачка ОПОРИ фіксувала плакати, вони не були пошкоджені.

У Деснянському районі зі стовпів можна було дізнатись, що Андрій Іллєнко від «Свободи» сприяє проведенню баскетбольного турніру.

На Дарниці люди отримали у свої поштові скриньки кореспонденцію від потенційного кандидата на пост міського голови Юрія Левченка – листівки без вихідних даних. Тут йдеться про політичну партію «Народовладдя», є критика діючого мера столиці Володимира Кличка та (дослівно) «слуг» тощо. Оголошується намір іти на місцеві вибори. У приймальні Юрія Левченка та партії «Народовладдя» ОПОРІ повідомили, що друкувати поліграфію з вказанням вихідних даних (хто, скільки і за які гроші надрукував) будуть тоді, коли стануть офіційними учасниками виборів.

«Це не є агітація в стандартному її розумінні. Ми зараз не входимо в площину виборчого законодавства. Ми ж не пишемо «голосуйте за нас – ось номер в списку», - сказав серед іншого представник приймальні Олександр Сапега. - Зараз виборчий період не почався і ми просто листівкою проінформували своїх виборців».

У Святошинському районі з’явились плакати з Русланом Гончаровим, представленим як член команди «Слуги народу» в Києві.

Також «Свобода» інформує про свої традиційні кінопокази просто неба – з тою різницею, що тепер перед фільмом глядачі дивляться ролики з політичною рекламою Андрія Іллєнка, кандидата на пост мера столиці.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)