На Кіровоградщині до Дня Незалежності активізувалися політики, які вітали мешканців області із білбордів, у соціальних мережах, а також організовували свята та форуми.

Білборди

Партійні осередки та ймовірні кандидати в депутати міських рад привітали на білбордах мешканців Кропивницького та Світловодська. На зовнішній рекламі політичної партії «За майбутнє» з правого боку розташований малий герб України, а фоном використали прапор. На білборді написали «З Днем Незалежності, Україно! За майбутнє».

Партійний осередок «Нашого краю» використав для привітання синьо-білі кольори, а також написи міст України. На білборді традиційно вітали мешканців обласного центру «З ДНЕМ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ. НАШ КРАЙ».

«Європейська Солідарність» на білих білбордах використала карту України у жовтно-блакитних кольорах та написи «З НЕЗАЛЕЖНІСТЮ НЕ ЖАРТУЮТЬ. Європейська Солідарність».

У Світловодську ймовірні кандидати у депутати місцевих рад на білбордах розмістили власні фото. На фоні неба містян привітав Віктор Приходько. У зовнішній рекламі використали прапор, герб України та напис «З Днем Незалежності України!».

Представники від «Опозиційного блоку – За життя» у Світловодську розмістили на зовнішній рекламі привітання із зображенням п’ятьох ймовірних кандидатів. На блакитному фоні з правого боку розміщений герб України та прапор, а по центру – фотографії політиків із зазначенням імен та прізвищ. На білбордах написали: «З днем Незалежності! Йдемо далі!!!». Таке ж зображення ймовірні кандидати поширювали у соцмережах.

На зупинках громадського транспорту розвішали привітання від депутата Кіровоградської обласної ради («Опозиційний блок – За життя») Костянтин Каспрова. На фоні соняшникового поля розмістили фото політика та напис «З Днем Незалежності України. Костянтин Каспров». У рекламі також використовують зображення прапора та тризуба.

Соціальні мережі

Майданчиком для привітань стали і соціальні мережі. Дописи з побажаннями виставляли як на сторінках політичних сил, так і на особистих акаунтах політиків. Міський голова Кропивницького Андрій Райкович опублікував пост про проведення першого фестивалю «Рок на Інгулі». Очільник міста написав, що це було класно і драйвово. Він пообіцяв проводити такі заходи кожного року.

Від міського голови не відставали депутати міськради обласного центру.  Відеопривітання записав депутат Олександр Цертій (ВО «Батьківщина»). На це відео замовили рекламу в Facebook, оплатив її розміщення політик.

Депутати міськради також на своїх сторінках опублікували привітання: Олександр Шамардін та Катерина Шамардіна («Рідне місто»), Сергій Капітонов (ВО «Свобода»), Валентина Яремчук («Європейська Солідарність»)  та інші.


Відеопривітання та заява про намір балотуватися у Світловодську міську раду опублікували на ютуб-каналі громадський рух «Стаття 5». Відповідне відео також поширюють у соціальних мережах. Ймовірні кандидати на посаду міського голови та депутатів під зверненням до містян наголосили про плани розвитку міста та пріоритети їхньої роботи.

Свята

Незважаючи на карантин, політики ініціюють проведення свят чи під час заходів використовували їхні банери чи політичні прапори. Свято танцю та морозива провели на селищі Новому за підтримки депутата міськради Олександра Цертія. В анонсі зазначено, що проводили майстер-класи, виступали  брейкдансери, а також дітям безкоштовно роздавали морозиво.  За даними міської ради міста Кропивницького до округу Олександра Цертія не належить селище Нове, натомість його обирали депутатом на мікрорайоні Балашівка.

На святкові вихідні у Дендропарку провели низку заходів: майстер-класи, ляльковий театр з виставою, святковий концерт. На центральній сцені під час заходів розмістили банер з зображенням ймовірної кандидатки на посаду міського голови Кропивницького Ольги Ковальової-Алокілі від партії «Слуга народу». Фон реклами у традиційному зеленому кольорі та зазначено: «Зе! місцеві вироби. Твоє місто – це ти!».

Під час традиційної ходи вишиванок у Кропивницькому несли державний прапор, червоно-чорний стяг та майоріли політичні прапори Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Відійти від звичних свят вирішив політик Артем Стрижаков і на день Незалежності України на набережній Інгулу провели перший муніципальний громадський форум «Перспектива міста 2020». Як йдеться на сторінці партії «Перспектива міста», експерти висвітлювали проблеми обласного центру. У соцмережах запустили рекламу публікації про проведення форуму, оплатили рекламу від імені політичної сили «Перспектива міста».

«Наразі спостерігачі ОПОРИ зафіксували зростання активності політиків, що свідчить про початок передвиборчих змагань обранців. Згідно з Календарним планом виборчий процес стартує 5 вересня. Наголошуємо, що мова не йде про порушення виборчого законодавства, однак це має ознаки порушення міжнародних стандартів. До того ж, хотілося б звернути увагу, що раніше у законодавстві було різне трактування щодо розміщення передвиборчої агітації кандидатів на посаду очільників міст, селищ та депутатів на зупинках громадського транспорту. У Виборчому кодексі цей пункт узгоджено і розміщення агітації на зупинках заборонено», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. У частині 1 статті 53 цього Кодексу йдеться, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить. Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства.

У частині 17 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що забороняється розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)