У період з 1 по 23 серпня 2020 року у кількох волинських інтернет-виданнях з’являлися публікації, які висвітлювали окремих кандидатів із негативного боку – ОПОРА виявила більше 20 таких матеріалів стосовно 7 осіб.

До публікації увійшли матеріали стосовно осіб, котрі є потенційними кандидатами на посади міських голів на виборах 25 жовтня. Зауважимо, що поряд із негативними публікаціями стосовно одних потенційних кандидатів на шпальтах тих же видань з’являлися численні публікації на користь їхніх потенційних конкурентів.

Зокрема, 1 серпня видання «Кордон» передрукувало публікацію «Не голосуйте за маніпуляторів з регіональним смородом», — володимир-волинський композитор». У тексті композитор Сергій Шишкін висловлює невдоволення, що потенційний кандидат Максим Клим’юк використав відео зірок шоу-бізнесу в ролику із політичним підтекстом без їх відома. Він називає Максима Клим’юка «ексрегіоналом» та у тексті закликає не голосувати за «маніпуляторів». Зауважимо, що публікація розміщена у рубриках «Новини», «Статті», тоді як на сайті першоджерела «БУГ» — у розділі «Погляд». Тут вона є фактично блогом, адже під публікацією вказано, що редакція «не впливає на зміст в розділі «Погляд» і не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють на сторінках видання «БУГ».

Так само 1 серпня видання «ВолиньOnline» опублікувало новину «Екс-керівник міліції Волині став одним з керівників виборчого штабу «Слуги народу». У тексті згадують, що герой новини Олександр Терещук був керівником міліції за часів Віктора Януковича, та його люстрацію згодом скасували. Публікацію передрукувало видання «ВолиньUa» під заголовком «Штабом «Слуги народу» на Волині керуватиме чиновник Януковича, люстрацію якого скасував Порошенко». Відтак, негативний контекст публікацій стосується політичної партії «Слуга народу» - потенційного учасника виборчого процесу.

4 серпня «ВолиньInfa» надрукувало текст зі згадкою депутата Луцької міської ради, радника міського голови та імовірного кандидата Ігоря Поліщука. Новина містила заголовок із негативним забарвленням «Ігор Поліщук дав коментар каналу Медведчука про посилення з карантину в Луцьку», у ній він коментує включення Луцька до червоної зони у зв’язку з карантином через коронавірус.

3 серпня «Нововолинський інформаційний портал» розмістив новину із заголовком «Немає в місті іншого бога, крім нього, - Бідзюра про Сапожнікова». У матеріалі посилаються на допис громадського діяча у якому той розмірковує про абсолютність влади Нововолинського міського голови Віктора Сапожнікова та зауважує, що той робить «що хоче». Мовляв, у нововолинську немає Закону, а є лише мер. Того ж дня цю новину передрукувало видання «Кордон».

«Нововолинський інформаційний портал» 5 серпня опублікував анонс ефіру Ігоря Гузя під назвою «Чому Сапожніков повинен піти!». Наступного дня «БУГ» вів пряму трансляцію виступу нардепа.

6 серпня «Нововолинський інформаційний портал» та «Кордон» опублікували текст із виступом нардепа. У ньому він критикує чинного мера, зауважуючи, що помітив у мешканців страх критикувати Віктора Сапожнікова, та заявляючи про корупцію, про котру «усі знають».

7 серпня видання «БУГ» розмістило новину із заголовком «Ах, який ти хитрожопий»: як прославився креативний політик з Володимира-Волинського», у якій йшлося про потенційного кандидата Максима Клим’юка. Тут розповідають, що політика висміяли у відомому інтернет-шоу. Наступного дня цю новину передрукував «Кордон».

Також 7 серпня на шпальтах «Кордону» з’явилася публікація «Який бізнес у Нововолинську приховує Віктор Сапожников?». Тут розмірковують про те, чи так скромно живе мер Нововолинська, як заявляє, та ставлять під сумніви дані, вказані у його декларації. Того ж дня публікацію із ідентичним заголовком передрукував «Нововолинський інформаційний портал».

10 серпня ці ж два видання опублікували новину про рейтинги Віктора Сапожникова, у яких йдеться, що за 10 років він знизився майже удвічі. Наприкінці тексту висловлюють сумніви щодо його шансів на виборах.

«А от рівень підтримки Віктора Сапожнікова щоразу знижується на 10%, що навряд чи призведе до його перемоги на чергових виборах 25 жовтня», - йдеться у публікації.

8 серпня «ВолиньUa» надрукувало новину «На Волині «регіонал» очолить осередок партії Порошенка», де зроблено негативний акцент на політичному минулому Олександра Гоцки. Зауважимо, що публікація є передруком матеріалу із сайту «БУГ», котрий там розміщений у розділі «Чутки».

11 серпня на своїй сторінці в мережі Facebook Микола Юнак, який заявив, що буде балотуватись на посаду Володимир-Волинського міського голови, запитував виборців, чи варто йому «завішувати все місто зовнішньою рекламою», як це уже робить його потенційний опонент Ігор Пальонка («За майбутнє»). У публікації наголошується, що один білборд вартує близько 5 тис. грн, а оренда 20 носіїв зовнішньої реклами з обслуговуванням обійдеться його опоненту – Зарічанському сільському голові – у майже 300 тис. грн, що становить майже весь його річний заробіток. Відтак, Микола Юнак з негативним підтекстом натякає, що Ігор Пальонка не зможе самостійно оплатити таку рекламу.

19 серпня на сторінках видання «Княжий Град» з’явилася публікція «Скільки землі у Володимирі отримав Микола Юнак за свого депутатства?». У ній наводять дані із публічної кадастрової карти, однак закінчується матеріал такими словами: «Питання для роздумів жителів міста: якщо Микола Юнак, будучи депутатом і членом «земельної» комісії, зміг отримати у власність для себе та найближчих родичів кілька десятків ділянок загальною площею понад 11 гектарів, що б цей чоловік зробив з містом, будучи на посаді міського голови?». Того ж дня під дещо іншим заголовком публікацію передрукував «Кордон».

ОПОРА нагадує, що зі стартом виборчого процесу всі ЗМІ повинні дотримувати стандартів висвітлення інформації, що пов'язана з виборами. Так, відповідно до частини 2 статті 49 Виборчого кодексу України інформаційні агентства та засоби масової інформації поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані з виборами, базуючись на засадах достовірності, повноти і точності, об’єктивності інформації та її неупередженого подання. Інформаційні агентства, засоби масової інформації, що поширюють повідомлення про перебіг виборчого процесу, події, пов’язані з виборами, не можуть допускати замовчування суспільно необхідної інформації, що стосується цих подій, якщо вона була їм відома на момент поширення інформації. Інформаційні агентства, засоби масової інформації зобов’язані поширювати інформацію про вибори відповідно до фактів, не допускаючи перекручування інформації. Засоби масової інформації та інформаційні агентства повинні намагатися отримувати інформацію про події, пов’язані з виборами, з двох і більше джерел, віддаючи перевагу першоджерелам.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)