На початку вересня стартує виборчий процес, тож політичні сили Черкащини все частіше займаються благодійністю із “політичним відтінком”. Про це вони звітують на своїх сайтах і сторінках у соцмережах. Представники Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області зафіксували щонайменше дванадцять таких випадків.

Так, 25 серпня, на своїй сторінці у Facebook представники обласної організації ВО “Черкащани” прозвітували про те, що вони стали спонсорами турніру пам’яті ташлицького футболіста Сергія Тарасенка. Також партійці оприлюднили інформацію про те, що секретар політради ВО “Черкащани” Андрій Семинога забезпечив технікою толоку на стадіоні в селі Ротмістрівка, а представник ВО “Черкащани” Володимир Осадчий закупив маски та санітайзери для Родниківської загальноосвітньої школи.

На своїй сторінці у Facebook представники політичної організації звітують про організацію і проведення футбольного турніру в Ротмістрівці, що на Смілянщині, з грошовими винагородами. Також представники політичної організації профінансували турнір з волейболу “Кубок Вільшанки”.

21 серпня у черкаських ЗМІ була оприлюднена інформація, що представник від ВО “Черкащани” Григорій Душейко надав фінансову допомогу тяжкохворим жителям області, а також подарував 10 тис. грн багатодітній родині.

Фото зі сторінки Черкаської обласної організації ВО “ЧЕРКАЩАНИ” у фейсбук

Також напередодні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області виявили у поштових скриньках містян сертифікати на безоплатне навчання у Школі комп’ютерної грамотності для людей поважного віку із повідомленням від Віктора Євпака та його зображенням. Зазначимо, що Віктор Євпак є засновником цієї школи, він також вже заявив про намір балотуватися на посаду міського голови від політичної партії “Голос”.

Фото спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області

На сторінці міської політичної організації “За Майбутнє” у Facebook повідомили, що очільник обласної партійної організації, народний депутат-мажоритарник від 200-го округу, Антон Яценко, міський голова і лідер міської партійної організації Анатолій Бондаренко, а також депутатка Уманської міської ради Ірина Плетньова закупили медичне обладнання для нейрохірургічного відділення Черкаської обласної лікарні.

Фото зі сторінки міської політичної організації “За Майбутнє” у Facebook

За інформацією черкаських ЗМІ, заступник міського голови Юрій Ботнар, який є представником ВО “Свобода”, під час святкування Дня Незалежності у Черкасах привітав переможців челенджу “Черкаси спортивна столиця”. Він подарував їм велосипед та інвентар для занять теквондо.

Джерело фото: інтернет-видання “Дзвін”

На сайті черкаського осередку ВО “Батьківщина” 20 серпня з’явилася інформація про те, що представники обласної організації підтримали всеукраїнський турнір з футболу “Кубок Австралії” серед юнаків. Також “батьківщинівці” 21 серпня проінспектували двори черкаських багатоповерхівок, на які було виділено фінансування від партії.

Джерело фото: сайт Черкаської обласної організації “Батьківщина”

ОПОРА застерігає, що після початку виборчого процесу такі дії матимуть ознаки непрямого підкупу виборців. Позаяк згідно з ч. 6 ст. 57 Виборчого кодексу України “Забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян)”.

Нагадаємо, відповідно до ч. 1 та ч. 5 ст. 195 Виборчого кодексу України, офіційно виборчий процес на цих місцевих виборах розпочинається за 50 днів до дня голосування, а саме 5 вересня 2020 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.