Спостерігачі ОПОРИ зафіксували оголошення на під’їздах будинків 3А та 3Б на вулиці Урлівській (22 виборчий округ, Дарниця), де приймальня депутата Київради Володимира Гончарова повідомляє, що за сприяння цього політика у дворі встановлено спорткомплекс.

Фото спостерігачів ОПОРИ

На Facebook-сторінці депутата також є інформація, що  майданчики для тренувань просто неба («воркаути») встановлено біля будинків на вул. Чавдар, 3 та 5, вул. Дніпровська набережна, 19В.

На сайті Київської міської ради є інформація, що такі майданчики встановлюються за гроші міського бюджету в рамках програми «Молодь та спорт столиці». Також розміщення майданчика обговорювали мешканці району  у соцмережах. Під дописом про це є коментарі зі сторінки депутата, де від його імені зазначається: «спорткомплекс було поставлено за рахунок столичної програми соціально-економічного розвитку на 2020 рік».

ОПОРА звернулася у приймальню депутата з питанням, у чому саме полягала робота Володимира Гончарова під час встановлення майданчиків. Там пояснили: «Сприяння депутата в тому, що він проконтролював, аби серед місць, де встановлюють майданчики, була саме ця адреса». І зробив це Гончаров у відповідь на колективне звернення мешканців будинків.

Такі майданчики уже тривалий час монтуються по всьому Києву. Зазвичай, як і в згаданому вище випадку, на них є таблички з мотиваційним гаслом і прізвищем чинного мера Києва Володимира Кличка. Водночас оголошення про сприяння депутата на під’їздах раніше не розклеювали.

На аватарці Гончарова у соцмережі Facebook 18 серпня з’явилася плашка з назвою партії «УДАР Віталія Кличка», хоча раніше, з 21 квітня, він використовував фото без цієї символіки і в Київраді входить до фракції «Солідарность».

У приймальні Володимира Гончарова ОПОРІ повідомили, що з високою ймовірністю чоловік братиме участь у цих місцевих виборах, хоча рішення ще не було остаточно затверджене і оприлюднене.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві пояснив, що така активність чинної влади перед виборами викликає низку застережень. «По-перше, офіційно виборчі перегони стартують 5 вересня. До того часу потенційні кандидати перебувають поза юридичним полем. Тож якщо порушуватимуть якісь правила агітації, не нестимуть за це ніякої відповідальності, бо ще не є суб’єктами виборчого процесу. Тому так важливо для чесних виборчих змагань, щоб всі учасники стартували у визначені законодавством строки. Водночас залишається відкритим питання, як бути з діяльністю чинних депутатів, які в майбутньому балотуватимуться. З одного боку, вони мають інформувати про свою діяльність як чинні міські депутати, з іншого – планування бюджету міста  і піклування про благоустрій є їх буденним обов’язком, а не явищем, вартим особливого іменного акцентування. Більше того, якщо політик наголошує на своєму сприянні в розподілі бюджетних коштів і є кандидатом на виборах, то така діяльність може мати ознаки використання адмінресурсу. Адже ті, хто вже є при владі, мають доступ до місцевих бюджетів і можуть презентувати себе за рахунок цього у більш вигідному контексті», - каже координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві.

Згідно з частиною 12 статті 57 Виборчого кодексу України: «Кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт |Фейсбук |Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)