ОПОРА проаналізувала хмельницькі газети, які виходили друком в серпні 2020 року. Ознаки прихованої політичної реклами зафіксовано у двох номерах газети «Подільські вісті» від 13 та 20 серпня.

Напередодні виборів на Хмельниччині активізувалися політики та партії. Окрім зовнішньої політичної реклами, з’явилася також реклама у пресі, однак така реклама здебільшого прихована або маркована неналежним чином.

Проаналізувавши газети «Подільські вісті», «Актуально для подолян» та «Проскурів», які виходять друком на Хмельниччині, ОПОРА виявила дві публікації, які мають ознаки політичної реклами, та при цьому не марковані, як цього вимагає законодавство, в газеті «Подільські вісті».

Матеріал «Сергій Лабазюк: Ми об’єдналися заради майбутнього та разом ідемо до перемоги» розміщено на першій та другій шпальті газети «Подільські вісті» (№33 від 13.08.2020 р.) під рубрикою «Назустріч людям», на одному з фото частково видно логотип політичної сили «За майбутнє». У публікації йдеться, зокрема, про те, що народний депутат Сергій Лабазюк долучився до політичної партії «За майбутнє», оскільки можливості позафракційного народного депутата обмежені, а так можна вирішити багато питань.

«Ми підбираємо сильних духом людей, професіоналів своєї справи, з якими йдемо на місцеві вибори до рад усіх рівнів – обласної, районних та ОТГ. У своїй команді бачимо фахівців, які добре знають місцеву проблематику, мають чітке бачення розвитку громади і користуються повагою місцевих жителів», – наводить слова Сергія Лабазюка авторка статті про формування команди нової політичної сили на Хмельниччині.

Публікація «Лідер обласної організації партії «За майбутнє» Сергій Лабазюк: Наша ідеологія проста: будувати країну треба від громад до центру,  а не навпаки» вийшла під рубрикою «Український вибір» (№34 від 20.08.2020 р.). Як зазначено в ліді матеріалу, в інтерв’ю з лідером обласної організації партії «За майбутнє», народним депутатом Сергієм Лабазюком йдеться «про персональний склад команди, ідеологію та завдання, які ставить перед собою партія».

Сам нардеп і водночас очільник обласного осередку зазначає в інтерв’ю: «Партія «За майбутнє» – перша за історію незалежної України національна партія, яка створена за ініціативою самостійних представників місцевих громад. Тут зібралися однодумці, які мають успішний досвід управління. Хтось керував областями, хтось власним бізнесом, або працював на керівних посадах у великих корпораціях. Політики вони по-друге, а по-перше – досвідчені професіонали в управлінні. Саме такі люди сьогодні мають прийти на зміну чинній владі, яка показала свою некомпетентність та профнепридатність».

Жодна з публікацій не маркована як політична реклама. Проте відповідно до статті 1 Закону України «Про рекламу» політична реклама – це інформація у будь-якому вигляді, поширена в будь-якій формі, яка має на меті популяризацію діяльності політичної партії (організації партії), привернення уваги до діяльності політичної партії (організації партії) та її позиції щодо питань загальнодержавного (місцевого) значення. До політичної реклами належать також використання символіки або логотипів політичних партій (організацій партій), повідомлення про підтримку політичною партією (організацією партії) видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах політичної партії (організації партії). У частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу.

«Попри наявність у публікаціях згадок про місцеві вибори, такі матеріали не підпадають під дію виборчого законодавства, оскільки відповідно до частини 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Водночас очевидно, що поява у пресі прихованої політичної реклами свідчить про передчасний початок виборчої кампанії», – говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)