21 серпня Президент України Володимир Зеленський під час презентації Стратегії розвитку Миколаївської області  підтримав місцевих потенційних кандидатів від партії «Слуга народу». Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Зустріч відбулася просто неба на території «8 причалу». Тут облаштували сцену, розмістили рекламні банери зеленого кольору з написами «Зе! Місцеві», такий же напис розміщувався і на трибуні. Акредитацію ЗМІ на захід проводила Миколаївська облдержадміністрація.

Після того, як голова фракції «Слуги народу» в Верховній раді Давид Арахамія презентував Стратегію, ведучий озвучив імена потенційних кандидатів від партії, які братимуть участь у місцевих виборах.  Серед них: голова ГО «Майбутнє Миколаєва» Тетяна Домбровська – кандидатка на посаду Миколаївського міського голови; голова ГО «Всеукраїнська асоціація фінансових компанія» Ганна Замазєєва; голова Миколаївського обласного штабу Віталій Кім; громадський діяч Микола Капацина; громадський діяч Олександр Розумний − кандидат у депутати Миколаївської міської ради; в.о. керівника обласного госпіталю ветеранів війни Олена Кузьміна; громадський діяч Віталій Гомерський; депутат обласної ради Іван Кухта; керівник Первомайського бюро правової допомоги Віталій Порхун; завідуюча відділенням Миколаївської обласної клінічної лікарні Ірина Шабільянова.

Після презентації команди від «Слуги народу» та промов кандидатів слово взяв Президент, висловившись у підтримку потенційних кандидатів.

«Я вам хочу побажати, що вам це вдалося, це складний шлях. Ми точно будемо допомагати, будемо поруч… Я вам ще раз хочу побажати успіху... Я дуже радий, що в мери йдуть жінки», − сказав Володимир Зеленський.

Варто зазначити, що захід відбувся на території «8 причалу», власником якого є Микола Капацина, оголошений на заході потенційним кандидатом.

«На сьогодні виборчий процес ще не розпочався, тому ми не можемо говорити про відкрите порушення виборчого законодавства. Водночас, Венеційська комісія в своїй спеціальній доповіді, присвяченій зловживаннями адміністративними ресурсами під час виборчих процесів, наголошує не на формальних строках виборчої кампанії, а на необхідності неупередженого та незаангажованого ставлення органів публічної влади до всіх політичних сил вже на етапах формування виборчих комісій та створення округів. Натомість Президентом була висловлена підтримка команді, що представляє одну з політичних сил, також в оформленні сцени для виступу використано елементи брендування, яке застосовується партією «Слуга народу» в своїй політичній рекламі.  Звичайно Президент є політичною посадою, тому принцип політичної нейтральності до нього не застосовується. Проте для оцінки цієї ситуації важливо, що захід, який він відвідав, був присвячений презентації Стратегії розвитку області та організований місцевою державною адміністрацією. Підтримка політичної сили на заході організованому органом публічної  адміністрації та використання брендування політичної партії відповідно до міжнародних стандартів можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс. Міжнародні місії неодноразово звертали увагу на необхідності мінімізації застосування владними інституціями практик, які можуть бути кваліфіковані як адміністративний ресурс, зокрема в звіті ОБСЄ за результатами спостереження за позачерговими парламентськими виборами зазначено «Учасники перегонів повинні докладати більше зусиль для утримання від використання проектів державних закладів та фінансованих державою проектів для отримання  виборчих переваг в період передвиборчої кампанії», −  коментує старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

За додатковою інформацією звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)