Центральна виборча комісія призначила на 25 жовтня перші місцеві вибори у 49 територіальних громадах Кіровоградської області. Загалом у голосуванні зможуть взяти участь більше 700 тисяч мешканців регіону. У 19 громадах вибори депутатів відбуватимуться за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками, а у 30 – за мажоритарною системою відносної більшості. ОПОРА проаналізувала вибори в громадах за інформацію Центральної виборчої комісії.

У громадах, де кількість виборців становить більше 10 тисяч осіб, вибори відбудуться за системою пропорційного представництва, а там, де виборців менше  10 тисяч, – за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах. Детальні роз’яснення щодо особливостей цієї системи можна у статті «Як користуватися новою пропорційною системою на місцевих виборах?».

Найбільше виборців  голосуватимуть у Кропивницькому. Це майже 181 тисяча громадян. Обиратимуть депутатів за пропорційним представництвом. Мешканці обласного центру на місцевих виборах отримують найбільше бюлетенів – п’ять, оскільки, голосуватимуть за депутатів обласної та районної ради, міської ради та районні ради у місті Кропивницькому, а також міського голову.

У Кропивницькому районі до найбільший громад належать Знам’янська міська рада та Олександрівська селищна рада. В обох громадах обиратимуть депутатів за пропорційними представництвами. А от найбільшими громади, які голосуватимуть на місцевих виборах за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах є Кетрисанівська сільська рада (кількість виборців – 9741), Устинівська селищна рада (кількість виборців – 9394) та Бобринецька міська рада (кількість виборців – 8988).

У Голованівському районі найбільше виборців голосуватиму за депутатів та міського голову Гайворонської міської ради – 19562. На другому місці Благовіщенська міська рада (кількість виборців –17822), а на третьому – Голованівська селищна рада (кількість виборців –12251). У всіх трьох громадах вибори відбуватимуться за системою пропорційного представництва. Найбільші три громади на території району, де голосуватимуть на виборах за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах – це Вільшанська селищна рада (кількість виборців – 9082), Заваллівська селищна рада (кількість виборців – 8133) та Побузька селищна рада (кількість виборців – 6748).

У Новоукраїнському районі три найбільші громади – Новомиргородська, Новоукраїнська та Маловисківська міські ради матимуть вибори за системою пропорційного представництва. А от найбільші громади, де вибори відбудуться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах – це Смолінська селищна рада, Помічнянська міська рада та Рівнянська сільська рада.

В Олександрійському районі за системою пропорційного представництва вибори пройдуть у чотирьох ОТГ. Три найбільших – Олександрійська та Світловодська міська рада, а також Петрівська селищна рада.

До переліку найбільших громад, на яких вибори пройдуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах потрапила Приютівська селищна рада (кількість виборців – 9425), Великоандрусівська сільська рада (кількість виборців – 6704) та Попельнастівська сільська рада (кількість виборців – 5875).

Зазначимо, що  в громадах, які обиратимуть депутатів за пропорційною системою, самовисування кандидатів не передбачено законом. Відповідно самовисування можливе  лише там, де існуватиме мажоритарна виборча система.

Згідно з частиною 5 статті 192 Виборчого кодексу України  виборча система, за якою проводяться вибори депутатів міської, сільської, селищної ради та міського голови, визначається виходячи із кількості виборців, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, станом на перший день місяця, що передує місяцю, в якому розпочинається виборчий процес з відповідних місцевих виборів. Інформація про кількість виборців, які мають право голосу на виборах депутатів міської, сільської, селищної ради та/або міського голови, а також про виборчу систему, за якою проводяться відповідні вибори  оприлюднюється Центральною виборчою комісією на її офіційному вебсайті не пізніш як за п’ять днів до дня початку виборчого процесу відповідних чергових, позачергових, перших виборів депутатів міської, сільської, селищної ради та/або міського голови. Виборча система, за якою проводяться вибори депутатів міської, сільської, селищної ради та/або міського голови, визначена відповідно до цієї частини, не може бути змінена у зв’язку із зміною кількості виборців, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, до призначення наступних чергових або позачергових виборів у такому місті, селі, селищі або відповідній територіальній громаді.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)