Обухівська районна територіальна виборча комісія мала до 15 серпня затвердити єдиний кошторис видатків для підготовки та проведення виборів, однак не змогла цього зробити у зв’язку з відсутністю кворуму.

Відповідно до норм Виборчого кодексу, в частині 6 статті 210 територіальна виборча комісія у п’ятиденний строк із дня сформування її складу складає відповідно до середніх норм видатків єдиний кошторис видатків для підготовки і проведення чергових місцевих виборів із включенням до нього власних видатків та видатків дільничних виборчих комісій.

Обухівську територіальну виборчу комісію як і решту ТВК в Київській області утворили 10 серпня 2020 року, а значить термін на прийняття відповідної постанови у комісії спливав 15 серпня. Однак Обухівська районна ТВК станом на 19 серпня так і не виконала вимогу закону, оскільки для прийняття потрібного рішення комісія не мала кворуму, а отже не могла проводити засідання та приймати постанови.

У коментарі ОПОРІ голова Обухівської районної ТВК Олег Шубенок (суб’єкт висування - «Слуга народу») сказав: «Нині не маю часу для коментарів, вирішуємо нагальні питання, пов’язані із виборчим процесом».

Координатор спостереження громадянської мережі ОПОРА в Київській області зазначає:

«Дана постанова є однією з перших, які має прийняти територіальна виборча комісія після свого утворення. Однак відсутність постанови наразі впливає виключно на саму комісію. Щоправда є ризики, що в подальшому недотримання термінів визначених Виборчим Кодексом може негативно вплинути на інші етапи виборчого процесу та на суб’єктів пов’язаних з ними. Так, наприклад, до 21 серпня комісія може працювати приймаючи подання на членів сільських та селищних виборчих комісій від політичних партій, для цього засідання не потрібне. Однак вже 25 серпня спливає крайній термін для утворення відповідних сільських та селищних ТВК. Ця процедура може відбуватися виключно на засіданні комісії, а отже буде неможливою без кворуму».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)