В 18 громадах Харківської області вибори депутатів в місцеві ради пройдуть за мажоритарною системою. В інших 38 громадах вибори депутатів у місцеві ради відбудуться за пропорційною системою, тобто за списками політичних партій. Крім того, в 4 міських радах змінюється кількісний склад депутатів.

Про це стало відомо з інформації Центральної виборчої комісії про кількість виборців та про виборчу систему, за якою проводяться відповідні місцеві вибори 25 жовтня 2020 року.

Відповідно до положень Виборчого кодексу, у громадах, де налічується менше 10 тисяч виборців, вибори депутатів відбуватимуться за мажоритарною системою відносної більшості у багатомандатних виборчих округах. Відповідно, громаду розділять на округи, у кожному з яких обиратимуть від двох до чотирьох депутатів. Тут допускається балотування як від партій, так і шляхом самовисування.

Всього на Харківщині таких громад 18: Коломацька, Савинська, Куньєвська, Оскільська, Наталинська, Старовірівська, Вільхуватська, Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська, Біляївська, Олексіївська, Вільхівська, Циркунівська, Малинівська, Печенізька, Старосалтівська, Чкаловська.

У решті 38 громадах вибори депутатів відбуватимуться за пропорційною виборчою системою. Це означає, що усі кандидати балотуватимуться за списками партій. Самовисування тут неможливе.

Щодо виборів мерів. Другий тур можливий лише у Харкові, якщо жоден кандидат не набере більше 50% голосів. В решті містах головою виберуть того, хто отримає більшість голосів.

Також відзначаємо ті міські ради, де змінюється кількість депутатів. Так, в Богодухівській, Дергачівській, Зміївській міськрадах збільшується кількісний склад з 26 до 34 депутатів. В Лозівській міськраді збільшується кількість місць з 36-ти до 38-ми.

У Мереф’янській, Люботинській, Первомайській міськрадах кількість депутатів навпаки зменшується з 34 до 26 через те, що кількість виборців у цих громадах менше 30 тисяч.

Відповідно до статті 192 Виборчого кодексу, місцеві вибори будуть відбуватись за двома виборчими системами, основним критерієм розмежування їх застосування є кількість виборців. Відповідно до цієї статті, в територіальних громадах до 10 тисяч виборців вибори депутатів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. А в територіальних громадах із кількістю виборців 10 тисяч осіб і більше вибори депутатів відбуватимуться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

Частиною 4 статті 192 Кодексу встановлено, що вибори міського (міста з кількістю виборців 75 тисяч і більше осіб) голови проводяться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному міському виборчому окрузі, що збігається з територією міста згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської територіальної громади. А вибори сільського, селищного, міського (міста з кількістю виборців до 75 тисяч осіб) голови проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості в єдиному одномандатному сільському, селищному, міському виборчому окрузі, що збігається відповідно з територією села, селища, міста згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією сільської, селищної, міської територіальної громади (частина 3 статті 192 Кодексу).

Також згідно з частиною 5 статті 192 Виборчого кодексу, виборча система, за якою проводяться вибори депутатів визначається виходячи з кількості виборців станом на перший день місяця, що передує місяцю, в якому розпочинається виборчий процес. Інформація про кількість виборців та про виборчу систему оприлюднюється Центральною виборчою комісією на її офіційному веб-сайті не пізніш як за п'ять днів до дня початку виборчого процесу.

Частиною 3 ст. 197 Виборчого кодексу визначається загальний склад (кількість депутатів) місцевої ради, який при чисельності виборців:

1) до 10 тисяч виборців становить 22 депутати;

2) від 10 тисяч до 30 тисяч виборців - 26 депутатів;

3) від 30 тисяч до 50 тисяч виборців - 34 депутати;

4) від 50 тисяч до 100 тисяч виборців - 38 депутатів;

5) від 100 тисяч до 250 тисяч виборців - 42 депутати;

6) від 250 тисяч до 500 тисяч виборців - 54 депутати;

7) від 500 тисяч до 1 мільйона виборців - 64 депутати;

8) від 1 мільйона до 2 мільйонів виборців - 84 депутати;

9) понад 2 мільйони виборців - 120 депутатів.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)