Центральна виборча комісія, водночас із створенням обласної та районних комісій, утворила у Львівській області 39 міських територіально виборчих комісій. Найбільше представників у міських ТВК отримали «Європейська Солідарність» та «Батьківщина».  Найстаршому члену комісії 81 рік, а наймолодшим – 18.

Відповідно до частини 1 статті 203 Виборчого кодексу України склад територіально виборчих комісій формується за поданням зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій політичних партій у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб. Усі міські територіальні виборчі комісії на Львівщині складаються з 18 осіб.

38 політичних сил делегували до складу міських ТВК Львівщини 702 представників. Найбільше членів у комісіях отримали «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина» по 93 особи. «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя» по 89 членів відповідно. Таку кількість можна пояснити тим, що всі вони у відповідності до частини 3 статті 203 Виборчого кодексу України скористалися можливістю подати максимально можливу кількість членів, а саме по 2 осіб, які увійшли до складу комісії автоматично. Ще 55 членів комісій ці партії сумарно отримали за поданням своїх місцевих організацій партій за результатами жеребкування.

Двох представників автоматично і одного шляхом жеребкування «Голос» отримав у Золочівській, Пустомитівській та Стрийській міських територіально виборчих комісіях. Загалом у політичної партії 78 представників.

Партія «За майбутнє», яка уклала договір з однойменною парламентською фракцією, подала 38 кандидатур. Ще двох членів отримала шляхом жеребкування. Загалом у партії 40 представників.

Натомість партія «Солідарність жінок України», яка уклала договір з депутатською групою «Довіра» подала 3 осіб у Львівську, Стрийську та Яворівську міські ТВК. Одного представника у Трускавецькій міській територіально виборчій комісії «Солідарність жінок України» отримала шляхом жеребкування. Разом - 4 осіб.

Загалом 5 партій, які мають парламентську фракцію та дві партії, які уклали договір з депутатськими групами, мають 486 з 702 представників у міських ТВК Львівської області, що 69% від усього кількісного складу. Таким чином решта – 31 політична партія, яка також має представництво у міських комісіях (31% усіх членів ТВК або 216 осіб). Це свідчить про фактичну монополію парламентських партій у міських територіальних виборчих комісіях Львівщини.

За результатами жеребкування найбільше членів комісій серед них мають Радикальна партія Олега Ляшка (18 осіб), «Народний Рух України», «Народно-демократична партія», «Українська партія», «Нова політика» (по 15 осіб), Всеукраїнський альянс регіональних і територіальних активістів «Варта» (15 осіб), «Українська стратегія Гройсмана», «Духовна Україна» (по 13 осіб).

Лише по одному представнику отримали місцеві організації партій «Пропозиція» (Дрогобицька міська ТВК), «Партія прогресу», «Авангард народу», «Партія місцевих громад» (Львівська міська ТВК), «Спільна справа» (Самбірська міська ТВК), «Наш край» (Сокальська міська ТВК), «Всеукраїнський народний союз» (Трускавецька міська ТВК), «Єдина альтернатива» (Ходорівська міська ТВК), «Нове життя» (Яворівська міська ТВК).

Партійний розподіл у міських ТВК виглядає наступним чином:

Європейська Солідарність - 93 особи

ВО «Батьківщина» - 93 особи

Слуга народу - 89 осіб

Опозиційна платформа - За життя - 89 осіб

Голос - 78 осіб

За майбутнє - 40 осіб

Радикальна партія Олега Ляшка - 18 осіб 

Нова політика - 15 осіб

Українська партія - 15 осіб

Народний Рух України - 15 осіб

Народно-демократична партія - 15 осіб

Варта - 14 осіб

Українська стратегія Гройсмана - 13 осіб

Духовна Україна - 13 осіб

Громадянська позиція - 10 осіб

Україна соборна - 9 осіб

Об'єднання «Самопоміч»  - 9 осіб

За Одещину - 9 осіб

Сила і Честь - 8 осіб

ВО «Свобода» - 8 осіб

Українська Галицька Партія - 7 осіб

Перемога Пальчевського - 7 осіб

Українське об'єднання патріотів «УКРОП» - 6 осіб

УДАР - 6 осіб

Нові обличчя - 5 осіб

Солідарність жінок України - 4 особи

Селянська партія - 2 особи

Партія труда - 2 особи

Пропозиція - 1 особа

Партія прогресу - 1 особа

Авангард народу - 1 особа

Партія місцевих громад - 1 особа

Громадський рух «Спільна справа» - 1 особа

Наш край - 1 особа

Всеукраїнський народний союз - 1 особа

Єдина альтернатива - 1 особа

Нове життя - 1 особа

Пенсіонерів України - 1 особа

Одночасно з формуванням складу територіальної виборчої комісії призначається голова, заступник голови, секретар виборчої комісії. Всі вони мають представляти різні політичні сили.

Загалом це 117 керівних посад у складі міських ТВК. Їх між собою розділили 14 партій. Найбільше посад голови, заступника голови, секретаря отримали: «Голос» (19 осіб), ВО «Батьківщина» (17 осіб), «Опозиційна платформа - За життя» (16 осіб), «Слуга народу», «Європейська Солідарність» (по 15 осіб). «За майбутнє» має 11 керівних посад.

Двох заступників голів отримала ВО «Свобода» в Городоцькій та Сколівській міських ТВК. По одному заступнику у Хирівській та Новороздільській комісіях в УКРОПу та «Української партії». Лише одна посада секретаря у партії «Духовна Україна» (Бориславська ТВК).

Таким чином 79% або 93 керівні посади у міських ТВК Львівщини обійматимуть представники парламентських фракцій та груп. І лише 24 посади залишається за партіями, які отримали представництво в комісіях за результатами жеребкування.

У всіх міських територіально виборчих комісіях Львівщини працюватиме 702 особи. З них  - 501 жінка та 201 чоловік. Найбільше жінок у кількості 15 осіб у Мостиській, Судововишнянській та Ходорівській міській територіально виборчих комісіях. Порівно чоловіків і жінок лише у Червоноградській міській ТВК (по 9 осіб).

Наймолодшим членам міських ТВК по 18 років. Таких на Львівщині 4 осіб. По двоє у Мостиській міській територіально виборчій комісії (від «України Соборної» та «Української стратегії Гройсмана») і Червоноградській міській територіально виборчій комісії (від «Голосу» та «Української стратегії Гройсмана»). Найстаршим є представник «Партії місцевих громад» у Львівській міській територіально виборчій комісії. Чоловіку - 81 рік.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Cайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)