Центральна виборча комісія внесла перші зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів. На Хмельниччині, зокрема, заміни відбулися  у восьми ТВК з 17. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, своїх представників наразі замінили 10 політичних сил.

Постановою №179 від  14 серпня 2020 року Центральна виборча комісія внесла зміни до складу ТВК. Відповідно до нової постанови на Хмельниччині змінився склад восьми комісій: Хмельницької обласної (замінили 3 членів ТВК), Кам’янець-Подільської (2) та Хмельницької (3) районних, Кам’янець-Подільської (1), Красилівської (1), Старокостянтинівської (1), Хмельницької (3) та Шепетівської (1) міських територіальних виборчих комісій.

У зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, в цих ТВК замінили 15 осіб від 10 політичних сил: партій «Рідне Закарпаття» (4), «Єдиний Кривий Ріг» (2), «Ошукані українці» (2), «Всеукраїнський народний союз» (1), «Стабільність та справедливість» (1), «Зелені» (1), «Наш край» (1), «Наша земля» (1), «Блок Дарта Вейдера» (1) і Ліберальної партії України (1).

Тепер у Хмельницькій обласній ТВК замість Вікторії Гусак від місцевої організації політичної партії «Рідне Закарпаття» працюватиме Алла Вінскевич, замість Жанни Орлової від місцевої організації партії «Всеукраїнський народний союз» – Марина Олійник. Юлію Перехрест від місцевої організації партії «Єдиний Кривий Ріг» замінить Любов Виноградова.

До Кам’янець-Подільської районної ТВК подання про заміну своїх представників внесли місцеві організації партій «Рідне Закарпаття» та «Ошукані українці». Замінили Івана Драгана на Інгу Вишневську, а Дмитра Малахова на Ольгу Рибак відповідно.

У Хмельницькій районній ТВК партію «Єдиний Кривий Ріг» замість Геннадія Гайки тепер представлятиме Василь Шевчук, партію «Стабільність та справедливість» замість Ольги Гребенко – Дмитро Веселов, Ліберальну партію України замість Любові Дзигун – Олександр Перець.

До складу Кам’янець-Подільської міської ТВК від місцевої організації політичної партії «Наш край» наразі увійшов Олег Мазурчак, замінивши Станіслава Ялоху. У Красилівській міській ТВК партію «Ошукані українці» представлятиме Андрій Галайко, який замінив Андрія Сердюка. Партія «Рідне Закарпаття» в Старокостянтинівській міській ТВК замінила Сергія Купріяна на Ольгу Барановську. До Хмельницької міської ТВК замість Нінель Офій від місцевої організації політичної партії «Наша земля» увійшов Андрій Яковлев, замість Домнікії Старої, партія «Блок Дарта Вейдера», – Антоніна Колосовська, замість Тетяни Черней, партія «Зелені», – Юлія Биковська. У Шепетівській міській ТВК місцева організація політичної партії «Рідне Закарпаття» замінила Євгена Красюка на Світлану Савченко.   

Водночас заміна представників партії «Голос» у ТВК Хмельницької області поки не відбулося. Нагадаємо, ОПОРА повідомляла, що «Голос» на Хмельниччині «відкликатиме» з ТВК усіх своїх представників.

Відповідно до пункту 2 частини 4 статті 208 Виборчого кодексу України однією з причин дострокового припинення повноважень члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії є внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Крім того, як зазначено у цій статті, повноваження членів ТВК припиняються достроково і з інших причин: у зв’язку з особистою заявою про складення повноважень члена комісії; припиненням його громадянства України; вибуттям на період до дня виборів за межі відповідної адміністративно-територіальної одиниці, що унеможливлює виконання обов’язків члена комісії; реєстрацією його кандидатом у депутати місцевої ради, кандидатом на посаду сільського, селищного, міського голови; реєстрацією його довіреною особою кандидата в депутати або кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови; відмовою від складення присяги члена комісії; порушенням присяги члена виборчої комісії, що виявилося як систематичне невиконання покладених на нього обов’язків, засвідчене не менш як двома рішеннями з цього приводу виборчої комісії, до складу якої він входить; систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків або одноразовим грубим порушенням ним законодавства України про місцеві вибори, що встановлено рішенням суду або рішеннями виборчої комісії, яка утворила відповідну комісію (сформувала її склад), двома і більше неявками на засідання виборчої комісії без поважних причин або неявкою на засідання виборчої комісії у день голосування; набранням щодо нього законної сили обвинувальним вироком суду за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення; набуттям ним членства в іншій виборчій комісії будь-якого рівня, що здійснює підготовку та проведення місцевих виборів; визнанням його судом недієздатним або безвісно відсутнім; виявленням обставин, що позбавляють особу права входити до складу виборчої комісії; його смертю або оголошення його померлим.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)