На першому засіданні Кременчуцької міської територіальної виборчої комісії її член Михайло Майборода звернув увагу на політичну рекламу, розміщену в маршрутних таксі міста. На листівках можна впізнати фірмовий стиль політичної партії «Довіра». Через це у комісії планують звертатися до правоохоронців.

Під час першого засідання Кременчуцької міської територіальної виборчої комісії її член Михайло Майборода (ВО «Батьківщина») відзначив, що в салоні окремих маршрутних таксі міста розклеєні листівки з написом «Довіра. Ми об’єднуємо найкращих». На думку члена ТВК, згідно зі статтею 51 Виборчого кодексу України, така друкована продукція є передвиборною агітацією. А відповідно до статті 57 цього ж документу, розміщення матеріалів передвиборної агітації, зокрема, у транспортних засобах громадського користування забороняється.

У зв’язку з цим члени Кременчуцької ТВК одноголосно ухвалили рішення звернутися до правоохоронних органів. ОПОРА звернулася за коментарем відносно ситуації до речника Головного управління Національної поліції Полтавщини Юрія Сулаєва: «До офіційного старту виборчої кампанії — 5 вересня 2020 року — ми не маємо юридичних підстав для притягнення розповсюджувачів такої продукції до відповідальності, — пояснює Юрій Сулаєв. — Зараз поліція може лише фіксувати подібні випадки, щоб із 5 вересня, за потреби, долучати їх до матеріалів про виявлені порушення». «Нині члени ТВК, - говорить речник Головного управління Національної поліції Полтавщини, - можуть звернутися до представників політичної сили, назва якої надрукована на вищезгаданих листівках, з рекомендаціями утриматися від подібних дій». Органи місцевого самоврядування Кременчука, на думку Юрія Сулаєва, у свою чергу, можуть провести роз’яснювальні бесіди з перевізниками, у транспортних засобах яких помітили таку друковану продукцію.

Нагадаємо, згідно із календарним планом, що міститься у додатку до Постанови ЦВК № 163 від 8 серпня 2020 року, виборчий процес на місцевих виборах розпочинається 5 вересня 2020 року. Тобто, за 50 днів до дня першого голосування, відповідно до п. 1, 5 ст. 195 Виборчого кодексу України.

За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)