Для забезпечення виборчого процесу на чергових місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, Центральна виборча комісія 10 серпня утворила та сформувала на території України 532 обласні, районні та міські територіальні виборчі комісії. Зокрема, у Вінницькій області утворено 25 територіальних виборчих комісій: 1 – обласна, 6 – районних та 18 міських, у складі яких по 18 осіб. До складу сформованих на Вінниччині ТВК увійшли представники 24 політичних партій.

Загалом до складу територіальних виборчих комісій області увійшло 450 членів від різних політичних партій. До керівного складу комісій увійшло 75 осіб. Найбільше в ТВК представлена політична партія «Слуга народу». Від неї до керівного складу ТВК увійшли 15 представників.

По 9 представників у керівному складі комісій мають політичні партії «Європейська Солідарність» та «Голос». Від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» до керівного складу ТВК увійшло 7 представників; 6 представників – від політичної партії «За майбутнє»; 5 представників у складі ТВК від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»; 3 – від партії «Солідарність жінок України».

По 2 представники у керівництві ТВК області мають політичні партії Вінницька Європейська Стратегія, «Справедливість», «Блок Володимира Сальдо», «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка».

Також по одному представнику від політичних партій Всеукраїнське об’єднання «Свобода», Партія промисловців і підприємців України, «Сила і Честь», Народно-Демократичної партії, Радикальної партії Олега Ляшка, політичної партії «Команда Дніпра», партій «Справа», «Об’єднання «Самопоміч», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», «Перемога Пальчевського», «Громадський рух «Спільна справа», «Рідний дім», «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі».

Згідно зі статтею 203 Виборчого кодексу України, подання кандидатур до складу відповідних територіальних виборчих комісій можуть вносити обласні, районні, міські організації політичних партій, а у разі їх відсутності у структурі відповідної політичної партії – подання робить обласна організація цієї політичної партії. Такі подання вносяться не раніше, ніж за 90, та не пізніш, як за 80 днів до дня чергових виборів. Це означає, що в період з 27 липня до 5 серпня включно політичні партії мали можливість подати свої кандидатури до складу ТВК.

До 10 серпня включно ЦВК формувала склад обласних, районних, міських виборчих комісій, оскільки вони мають бути утворені не пізніше, як за 75 днів до дня чергових виборів.

Також ОПОРА нагадує, що відповідно до статті 192 Виборчого кодексу України місцеві вибори будуть відбуватись за двома виборчими системами, основним критерієм при цьому є кількість виборців. Відповідно до цієї статті, в громадах, де зареєстровано менше 10 тисяч виборців, вибори депутатів проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади. А в громадах із кількістю виборців 10 тисяч осіб і більше вибори депутатів відбудуться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

Згідно з частиною 5 статті 192 Виборчого кодексу виборча система, за якою проводяться вибори депутатів, визначається, виходячи з кількості виборців станом на перший день місяця, що передує місяцю, в якому розпочинається виборчий процес. Інформація про кількість виборців та про виборчу систему оприлюднюється Центральною виборчою комісією на її офіційному вебсайті не пізніше, ніж за п'ять днів до дня початку виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)