Депутатські групи “Довіра” та “Партія “За майбутнє” уклали угоди із політичними партіями “Солідарність жінок України” та “За майбутнє” відповідно. Таким чином депутатські групи вперше долучились до процесу формування територіальних виборчих комісій до місцевих виборів.

До кінця дня 10 серпня Центральна виборча комісія має сформувати склад обласних, районних, міських, районних у місті Києві виборчих комісій. Перші засідання цих утворених територіальних комісій мають відбутися не пізніше 12 серпня.

За однією з новацій Виборчого кодексу право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають не лише парламентські фракції, а й депутатські групи, які уклали угоду про політичну співпрацю з політичною партією. Щоправда, право подання мають ті депутатські групи, про утворення яких було оголошено на сесії Верховної Ради до 1 січня 2020 року. Такі угоди депутатські групи можуть укласти лише з однією політичною партією.

Відповідні угоди були підписані у депутатських груп та партій:

  • депутатська група “Довіра” в особі керівника Олега Кулініча та політична партія “Солідарність жінок України” в особі т.в.о. голови президії Тетяни Мороз;
  • депутатська група “Партія “За майбутнє” в особі керівників Тараса Батенка і Віктора Бондаря та політична партія “За майбутнє” в особі голови партії Ігоря Палиці.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 203 Виборчого кодексу одна депутатська група, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори, може укласти лише одну угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах лише з однією політичною партією. Угода підписується керівником (керівниками) депутатської групи, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори, та головою політичної партії, з якою її укладено. Про укладання відповідної угоди керівник (керівники) депутатської групи, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори, не пізніш як за дев’яносто п’ять днів до дня голосування повідомляє Апарат Верховної Ради України листом, разом з яким надсилається один примірник політичної угоди. Апарат Верховної Ради України повідомляє Центральну виборчу комісію про укладання відповідної угоди не пізніш як за дев’яносто один день до дня голосування та надсилає копію політичної угоди.

На думку експертів ОПОРИ, складність виборчих систем, нові реалії адміністрування виборів в умовах утворення Верховною Радою України великих районів та відсутність часу для навчання членів виборчих комісій – це ключові організаційні виклики для виборчого процесу 2020 року. Вони були лише посилені рішенням парламенту надати право депутатським групам Верховної Ради України укладати угоди з місцевими організаціями партій і таким чином претендувати на обов’язкове представництво у складі ТВК і ДВК. Депутатські групи парламенту не є суб’єктами виборчих чи партійних процесів, а їхні угоди без чітко визначених юридичного статусу та наслідків можуть спричинити подальшу дестабілізацію виборчих комісій та посилення проявів політичної корупції.

Нагадаємо, як повідомляє ЦВК, загалом до Комісії надійшло майже 28 тисяч подань кандидатур до складу територіальних виборчих комісій. Але частина з цих подань не відповідає вимогам Виборчого кодексу. Так, є подання до складу різних комісій одночасно одних і тих самих осіб без підтвердження згоди цих осіб, осіб, які не мають права голосу, посадових та службових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, працівниками правоохоронних органів, померлих осіб або визнаних судом недієздатними; подання від неналежних суб’єктів подання, із порушенням строків, у більшій за передбачену кількість, не за встановленою формою, із неповними відомостями, не підписані керівником місцевої організації політичної партії або не скріплені відповідною печаткою, без доданих копії паспортних документів пропонованих осіб.