В Харкові, на виборчій дільниці №631217, що знаходиться за адресою вул. Луначарського, 53, дільнична виборча комісія прийняло невмотивоване та протиправне рішення про видалення офіційного спостерігача з засідання ДВК, прямо порушуючи права цього спостерігача.

Спостерігача ОПОРИ, який здійснював спостереження за процедурою підрахунку голосів, ДВК на власний розсуд, порушуючи закон, вирішила видалити з виборчої дільниці. В постанові ДВК, в якій вказано рішення про видалення, відсутня мотивація цього рішення, що повинно бути, відповідно до пункту 3 частини 15 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори». Неофіційно, причиною незадоволення ДВК стало те, що офіційний спостерігач підходив ближче, ніж на два метри до членів комісії та бюлетенів та здійснював відеозйомку. Пояснити звідкіля взята норма про дистанцію у два метри представники ДВК не змогли.

foto1 news 25.10.2015 Kharkivska DVK namagalasya vygnaty sposteriga4a OPORY 1

ОПОРА нагадує, що комісія своїм рішенням перевищує власні повноваження та порушує права офіційного спостерігача, зокрема пункт 3 та 4 частини 9 статті 66. Пункт 3 передбачає, що офіційний спостерігач має право перебувати на виборчих дільницях під час голосування, спостерігати з будь-якої відстані за діями членів виборчої комісії, у тому числі під час видачі виборчих бюлетенів виборцям і підрахунку голосів, не заважаючи членам виборчої комісії фізично. Пункт 4 передбачає, що офіційний спостерігач має право здійснювати фото- та кінозйомку, аудіо- та відеозапис, не порушуючи при цьому таємниці голосування.

Після звернення ОПОРИ до правоохоронних органів права спостерігача ОПОРИ були відновлені, правопорушення зупинено. Спостерігач ОПОРИ знов був допущений до спостереження за перебігом підрахунку голосів на виборчій дільниці №631217. ДВК про свою невмотивовану та протиправну постанову не згадує.

 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.