21 жовтня відбувся круглий стіл представників  Громадянської мережі ОПОРА та Управління МВС України у Тернопільській області. Метою зустрічі було налагодження співпраці під час проведення місцевих виборів.

Ternopsl 23.10.2015 Kruglyi stil2

На початку круглого столу  координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області ознайомив присутніх із порядком денним та із особливостями  дотримання суб’єктами виборчого законодавства. Зокрема, наголосив на тому, що цього року місцеві вибори відбудуться за новим Законом України «Про місцеві вибори», а також на адміністративній та кримінальній відповідальності суб’єктів виборчого процесу, яка передбачена за  порушення його норм. Також координатор ознайомив присутніх із  найбільш типовими порушеннями виборчого законодавства в Тернопільській області.

Руслан Балик, заступник начальника обласного управління міліції з громадської безпеки УМВС України в Тернопільській області, ознайомив учасників круглого столу із особливостями роботи правоохоронних органів та інших силових структур в Тернопільській  області у день голосування, які будуть  забезпечувати громадський порядок на виборчих дільницях та поза ними.

Відповідаючи на запитання спостерігачів ОПОРИ щодо їхніх звернень протягом виборчого процесу та найтиповіших  порушень виборчого законодавства, Руслан Балик, зазначив, що на сьогоднішній день зареєстровано 31 звернення щодо порушення виборчого законодавства, з них три внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, переважна більшість порушень стосуються ведення передвиборчої агітації.

Учасників круглого столу також було ознайомлено із станом розслідування у справі про агітацію на моніторах у міських тролейбусах. Міліція встановила, яке саме підприємство заключило договір  з  КП «Тернопільелектротранс», але особа (на яку зареєстровано дане підприємство) на даний час знаходиться закордоном, тому не може бути притягнута до відповідальності.

Було повідомлено, що за всіма зверненнями про незаконне розміщення агітаційних матеріалів, відповідальні особи будуть притягненні до адміністративної відповідальності

Олександр Богомол, начальник Управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області додав, що за період виборчого процесу виявлено три порушення, які передбачають кримінальне провадження. Одне з них буде закрито, це щодо факту поширення психотропних речовин разом з примірником місцевої газети «20 хвилин», оскільки в результаті проведеної експертизи аркушів цього видання, наркотичних (психотропних) речовин не було виявлено.

На даний час, одне провадження  відкрито за ч.2 ст. 158 ККУ  - підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів. Ця кримінальна справа стосується подій, які стались напередодні, 20 жовтня, коли у друкарні «Терно-граф» виявили необліковані бюлетені для місцевих виборів.

Спостерігачі ОПОРИ також поспілкувались з представниками правоохоронних органів, щодо випадків можливого підкупу виборців в Тернопільській області та ознак за якими кандидата можна притягти до кримінальної відповідальності.

На завершення спостерігачі  ОПОРИ висловили свої пропозиції до міліціонерів щодо  оперативнішого  реагування на повідомлення від спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА для успішної співпраці у ході підготовки, а також проведення виборів у день голосування. В свою чергу Олександр Богомол повідомив, що усі звернення будуть відповідно зафіксовані, розглянуті, а винні притягнуті до відповідальності.

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.