Вчора, 20 жовтня, ОПОРА спільно з представниками УМВС Івано-Франківській області провели круглий стіл на тему «Протидія порушенням та забезпечення безпеки під час проведення виборів».

«У нас вже на носі вибори та є моменти, які б хотілося обговорити, зблизити громадськість до міліції та міліцію до громадськості», – зазначив заступник начальника  Управління  – начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Івано-Франківській області Василь Віконський.

За словами координатора Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області, найтиповішим порушенням правил агітації для області є поширення матеріалів у не відведених для цього місцях з порушенням благоустрою. Найбільше порушень зафіксовано в Івано-Франківську, у районах їх порівняно з обласним центром набагато менше.

На другому місці поширення друкованих матеріалів без вихідних даних. Крім того, спостерігачі фіксували випадки розміщення агіток на пам’ятках культури, у транспорті громадського користування, а також агітацію членами виборчих комісій». Щодо фактів, які можуть містити ознаки підкупу виборців ОПОРА звернулася до правоохоронних органів з проханням дати їм правову оцінку.

Підполковник міліції Ірина Березовська зауважила, що на даний момент кримінальних проваджень, пов’язаних з виборчим процесом в області не зареєстровано. Вона нагадала порядок звернення громадян до міліції і зауважила, що черговий зобов’язаний зареєструвати будь-яке повідомлення від громадян і внести його у журнал Єдиного обліку правопорушень, а також невідкладно направити на місце події слідчо-оперативну групу. Черговий також повідомляє про цей факт начальника слідчого підрозділу, який з’ясовує, чи є ознаки кримінального правопорушення.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області відзначив, що взаємодія ОПОРИ з органами правопорядку на Прикарпатті відбувається вже другий рік поспіль. «Цього року помилки  і недоліки в роботі з минулого року враховані, співпраця є більш продуктивною, - наголосив координатор. - ОПОРА зацікавлена у взаємодії з правоохоронними органами, адже важливо не лише зафіксувати порушення, але й щоб ті, хто його вчинив, були притягнуті до відповідальності».

Правоохоронці зауважують, що під час цих виборів громадяни стали активніші, частіше звертають в міліцію з різними повідомленнями, які стосуються порушень виборчого процесу. Правоохоронці закликали громадян бути ще активнішими та повідомляти про будь-які порушення.

У рамках круглого столу Михайло Кушніри, начальник Управління громадської безпеки УМВС в Івано-Франківській області розповів про те, як правоохоронці будуть здійснювати охорону порядку під час виборів. За його словами, з 14 жовтня ввесь особовий склад прикарпатської міліції переведений на посилений варіант несення служби. «Уже з 15 жовтня вони охороняють бюлетені на територіальних виборчих комісіях, які будуть охоронятися до 22 жовтня. Додатково на патрулювання вулиць задіяно 500 міліонерів. Проте у день голосування працівники міліції будуть забезпечувати охорону порядку безпосередньо на виборчих дільницях», – зазначив Михайло Кушнірик.

Загалом по області на виборчих дільницях працюватимуть 1,5 тис. прикарпатських міліціонерів. На сьогоднішній день 38 територіальних виборчих комісій вже охороняються цілодобово. В охороні громадського порядку прикарпатським міліціонерам допомагають громадські активісти, курсанти академії УМВС, та військові Національної Гвардії,

Як повідомив полковник міліції Андрій Прусак, сьогодні  в області зареєстровано 24 повідомлення, пов’язаних з порушеннями виборчого процесу, з них 15 стосуються порушень правил агітації, один факт поширення агітації без вихідних даних, 3 факти неправомірної словесної агітації та інші. Усі вони мають характер адміністративних правопорушень. По двох фактах щодо неправомірної агітації винних осіб вже притягнуто до адміністративної відповідальності.

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
 

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]


Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.