Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА на основі даних з відкритих джерел дослідило виборче минуле членів 14 сформованих територіальних виборчих комісій. Виявилось, що за кількістю членів комісій, які мають досвід роботи під час виборів, територіальні виборчі комісії дуже відрізняються. Якщо у Сторожинецькій територіальній виборчій комісії 13 з 15 членів мають значний досвід роботи на виборах, то в Путильській комісії  - тільки один. Члени комісій від партій «Нової держави», «Відродження»  раніше представляли КПУ чи Партію регіонів, а деякі члени комісій від Радикальної партії Ляшка, УКРОП в минулому працювали так само від КПУ. Деякі члени комісій працювали на минулих виборах, балотувались, були довіреними особами чи спостерігачами.

Якщо говорити про Чернівецьку обласну виборчу комісію, то з 18 членів комісії половина мають досвід роботи під час виборів. Так, член комісії від партії «УКРОП» Євгеній Аносов в 2012 році був членом окружної комісії від КПУ. В Чернівецькій міській виборчій комісії з 18 членів семеро мають досвід роботи на виборах.    

В Хотинській територіальній виборчій комісії (ТВК) 10 з 15 членів мають досвід членства в комісіях на попередніх виборах. Зокрема, член комісії від місцевої організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Ганна Андрійчук на позачергових парламентських виборах 2014 року була членом окружної виборчої комісії від партії Королевської «Україна – Вперед!», а Валентина Зінзюк від Радикальної партії була в тій самій комісії секретарем від Комуністичної партії.

З 18 членів Заставнівської ТВК тільки четверо мають досвід роботи під час виборів. Так, Любов Фуштей, яка на парламентських виборах 2012 року була довіреною особою кандидата від Комуністичної партії, а на позачергових виборах 2014 року вона була 120 номером у партійному списку Комуністичної партії, на місцевих виборах є членом ТВК від партії «Нова держава».

Що стосується Сокирянського району, то з 14 членів територіальної виборчої комісії майже половина мають досвід роботи під час виборів. Так, голова комісії Валентина Трофанчук на позачергових президентських виборах була членом комісії від кандидата Сергія Тігіпка. Тепер ж вона делегована місцевою організацією Аграрної партії України. Член комісії Людмила Бордюжан від партії «Нова держава» на місцевих виборах в 2010 році була членом комісії за поданням КПУ, так само і в 2014 була членом дільничної виборчої комісії за поданням КПУ.

У Вижницькій територіальній виборчій комісії 16 членів. Дев’ятеро мають досвід роботи під час виборів в різних іпостасях. Так, офіційна спостерігачка у виборчому окрузі № 202 від Івана Рибака на виборах 2014 року Василина Штефюк в комісії наразі від Опозиційного блоку. Також член комісії від партії «Відродження» Леся Медецька на місцевих виборах в 2010 році була членом районної виборчої комісії від КПУ.

В той самий час згідно з інформації з відкритих джерел в Путильській ТВК тільки один з 14 членів комісії має досвід роботи в комісії. Також четверо з 15 членів Кіцманської ТВК мають досвід роботи під час виборів, а в Кельменецькій ТВК – менше третини.

В Сторожинецькій ТВК з 15 членів 13 мають значний досвід роботи під час виборів. Заступник голови виборчої комісії Наталія Котова від партії «Відродження» на президентських виборах в 2014 році була членом окружної виборчої комісії від Наталії Королевської. Секретар комісії від Аграрної партії Ніна Качановська має більш ніж 10-річний досвід роботи в комісіях (заступника голови комісії виборчого округу від кандидата в президента Дмитра Корчинського на виборах 31 жовтня 2014 року, а вже під час повторних виборів 26 грудня 2014 року – член комісії від Віктора Януковича, член комісій від Партії регіонів, Віктора Януковича). Член комісії від Радикальної партії Ніоніла Черней має значний досвід роботи в комісіях. Якщо на парламентських виборах в 2007 році вона була секретарем виборчої комісії від БЮТ, то на місцевих виборах в 2010 році – від КПУ, а в 2014 році на позачергових парламентських виборах – від Партії регіонів.

З 18 членів територіальної виборчої комісії Новоселиччини шестеро мають «виборче» минуле. Мірча Базь від партії «Відродження» на парламентських виборах 2012 року був уповноваженою особою Партії регіонів у 203 окрузі. Інший член комісії від партії «Відродження» Анжела Саука на місцевих виборах 2010 року була членом комісії від КПУ, так само як від КПУ в 2014 році була уповноваженою особою.

Герцаївська територіальна виборча комісія складається з 16 членів, шестеро з яких мають досвід роботи в комісіях, уповноваженими особами тощо. Члени Марія Андрієш від «Батьківщини» в 2010 році була в комісії від місцевої організації «Сильна Україна», Дмитро Панциру від партії «Відродження» - 167 номер виборчого списку партії «Заступ» на дострокових парламентських виборах 2014 року, Дідіна Чукля від Радикальної партії – член комісії від місцевої Партії регіонів на місцевих виборах 2010 року.

З 17 членів Глибоцької територіальної виборчої комісії семеро мали стосунок до виборів. Заступник голови комісії Надія Романюк, яка наразі делегована Радикальною партією, в 2010 році на місцевих виборах була членом комісії від Нашої України.   

Нагадаємо, що відповідно до календарного плану, до 12 вересня включно триватиме Формування складу відповідних міських (крім міст обласного значення, міста Києва), районних у містах (крім районних у місті Києві), сільських, селищних виборчих комісій.                                                        

Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА» розпочало кампанію громадського спостереження за місцевими виборами в Чернівецькій області. Про факти, зафіксовані нашими спостерігачами можна дізнатись на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія Вірна, тел. +380502104847, [email protected]

Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi