У вересні політичні партії та політики 595 разів рекламували дописи в Facebook, таргетовані на аудиторію Миколаївської області, в той час як у серпні були розміщені лише 312 рекламних оголошень. Про те, хто скористався інструментом політичної реклами, та які повідомлення рекламувались, йдеться в матеріалі Громадянської мережі ОПОРА.

За даними сервісу  Fb Analyzer  політичну рекламу на Миколаївську область таргетували дев’ять політичних партій, 15 кандидатів, кілька народних депутатів. Найбільше коштів на політичну рекламу в Facebook у вересні витратив кандидат на посаду Миколаївського міського голови від партії «Пропозиція» Олександр Сєнкевич. Його оголошення рекламувались одразу з двох сторінок − «Прайм-тайм з Олександром Сєнкевичем» та «Олександр Сєнкевич-мер Миколава». Максимальні витрати на рекламу становили 8 819 доларів. Рекламні дописи сторінки «Олександр Сєнкевич-мер Миколава» були присвячені, зокрема, актуальним проблемам міста, як от ремонту доріг, будівництву нової тролейбусної лінії в Корабельний район, розбудові міської лікарні № 5. На сторінці «Прайм-тайм з Олександром Сєнкевичем» кандидат відповідав на запитання містян, інформував про ситуацію з коронавірусною інфекцією. Зі сторінок партії «Пропозиція. Миколаїв» та «Пропозиція» на рекламу було витрачено до 3 168 доларів.  Оголошення знайомили з командою партії. Зі сторінки кандидата в депутати Миколаївської міської ради від партії «Пропозиція» Андрія Прокопенка було витрачено на рекламу до 495 доларів.

Політична партія «Миколаївці» зі своєї сторінки в Facebook запустила 44 рекламних оголошення, витративши на них до 6 256 доларів. Вони розповідали про саму партію, її програму та кандидатів. Також політичну рекламу таргетував на миколаївську аудиторію кандидат на посаду міського голови від партії «Миколаївці» Олександр Садиков. На 51 рекламне оголошення він витратив до 5 449 доларів. Рекламувалася передвиборча програма кандидата, дописи з закликом підписатися на його сторінку в соцмережі. До 495 доларів витратив на рекламу кандидат у депутати міської ради від партії «Миколаївці» Олександр Жолобецький, до 1 987 доларів − кандидат у депутати міської ради Ігор Дятлов.

Політичну рекламу на аудиторію Миколаївщини таргетувала і партія «За майбутнє», причому одразу з чотирьох сторінок − «Політична партія «За майбутнє», «Миколаївщина За майбутнє», «За майбутнє – Миколаїв», «Жіночий рух «За майбутнє». Максимальні витрати на рекламу становили 4 365 доларів. В оголошеннях йшлося про партію та місцевих кандидатів.  Кандидат на посаду Миколаївського міського голови від партії «За майбутнє» Юрій Гранатуров запустив шість рекламних оголошення, витративши на них до 894 доларів. У дописах кандидат вітає миколаївців із Днем міста, розповідає про свою передвиборчу програму.

Максимальні витрати на рекламу політичної партії «Наш край» становили 3 767 доларів. Дописи на політичну тематику рекламувались із двох сторінок – «Наш край» та «Наш Край. Миколаївщина». Більшість оголошень мали назву «Наш край» − партія мерів, господарників та професіоналів».  Варто зауважити, що на аудиторію Миколаївщини таргетувалась реклама про інші регіони. Кандидат у депутати Миколаївської міськради від «Нашого краю» Олег Мудрак витратив на політичну рекламу до 298 доларів.

Кандидатка на посаду Миколаївського міського голови від партії «Слуга народу» Тетяна Домбровська, за даними сервісу Fb Analyzer , витратила на рекламу до 2 872 доларів. У рекламних дописах йшлося про зустрічі з мешканцями міста, ремонт даху спорткомплексу «Трудові резерви».  У той же час партія «Слуга народу» таргетували рекламні оголошення на суму до 2 381 доларів. Політична реклама була запущена одразу з чотирьох сторінок у Facebook – «Слуга народу. Миколаївщина», «Слуга народу – Олександр Пасічний – округ 127», «Зе Команда Первомайськ» та «Слуга народу».  Дописи були присвячені представленню місцевої команди партії. Кандидат у депутати Миколаївської міської ради від партії «Слуга народу» Сергій Ковальков рекламував 15 оголошень, максимальні витрати на які становили 1 485 доларів.

У вересні Партія Шарія таргетувала на аудиторію Миколаївської області 17 політичних оголошень, максимальні витрати на які, за даними сервісу Fb Analyzer, становили 1 683 долари. Більшість дописів мали назву «Жми, если устал от вранья властей» та ««Жми, если веришь в спасение Украины».

У свою чергу, партія «Батьківщина» рекламувала дописи зі сторінки «Миколаївська Батьківщина», витративши у вересні до 1 089 доларів. Вони розповідали про партійну конференцію та кандидатів, заходах, в яких взяли участь партійці. Лідер миколаївської «Батьківщини» Вадим Підберезняк запустив сім рекламних оголошень, витративши до 693 доларів. А кандидат у депутати Миколаївської обласної  ради Ерік Григорян заплатив за політичну рекламу до 792 доларів.

Євгеній Нотевський, кандидат на посаду Первомайського міського голови від партії «Українська стратегія Гройсмана», витратив на політичну рекламу в Facebook  до 990 доларів. Зокрема, він розповідав про себе, вітав мешканців Первомайська з Днем міста, рекламував розіграш подарунків.

Зі сторінки «Європейська солідарність-Миколаївська область» було запущено шість рекламних оголошень загальною вартістю до 694 доларів. У них розповідалось про місцевих кандидатів.

Партія «Опозиційна платформа-За життя» у вересні запускала політичну рекламу з двох сторінок – «ОПЗЖ Николаев», «Южноукраїнський міський осередок ПП «Опозиційна платформа-За життя». Максимальні витрати становили 693 долари. У них часто згадувався керівник Миколаївської регіональної організації політичної партії «ОПЗЖ» Юрій Загородній.

У той же час кандидат на посаду Миколаївського міського голови від «ОПЗЖ» Владислав Чайка витратив на рекламу до 495 доларів. У своїх дописах кандидат вітав містян із Днем знань, розповідав про заходи та місця, які він відвідав. Кандидати в депутати міської ради Артем Ільюк та Максим Невінчанний витратили на політичну рекламу до 1 288 та 594 доларів  відповідно.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)