Після звернення ОПОРИ щодо виявлених розбіжностей у протоколах з виборів харківського міського голови 31 жовтня Центральна виборча комісія України звернулася до Харківської міської територіальної виборчої комісії за поясненнями.

Про це в ефірі "Українського радіо Харків" 4 листопада сказала членкиня ЦВК Ірина Єфремова, передає Суспільне. 

За її словами, ЦВК отримала скаргу від Громадянської мережі ОПОРА, в якій спостерігачі просять перевірити інформацію про можливі фальсифікації та вжити передбачених законом заходів.

"А також [ОПОРА просить] вжити заходів щодо забезпечення при проведенні майбутніх місцевих виборів функціонування електронної системи документообігу — для того, щоб протоколи одразу надходили до територіальної комісії і не було проміжку, коли вони перевозяться, щоб прибрати людський фактор і неможливо було підробити протоколи", — сказала Єфремова.

4-5 листопада ЦВК очікує відповіді від Харківської міської ТВК з приводу ситуації, на яку вказує ОПОРА.

"Ми витребували пояснення від міської територіальної виборчої комісії, чекаємо їх, ЦВК буде звертатися до правоохоронних органів, щоб правоохоронні органи розібрали цю ситуацію", — сказала членкиня ЦВК.

"Йдуть розбіжності між ДВК і районною комісією. В ДВК ідуть одні відомості в протоколі, а в районній інші. Але районна комісія прийняла те, що їм привезли. Тоді виникає питання: де ж не спрацювало, де з'явився цей протокол, копія протоколу, до речі, які є у ОПОРА. Я вважаю, що це повинна розслідувати правоохоронна система", — сказала Єфремова.

Вона додала, що "якщо територіальна міська комісія працює з розумом, то вони почекають, поки закінчаться всілякі судові тяжби, а це п'ять днів на розгляд".

Нагадаємо, що раніше ОПОРА виявила розбіжності у протоколах у трьох районах Харкова. З цього приводу спостерігачі звернулися до поліції, ЦВК та ТВК.