Спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675, яка розташована на пр. Лиманському 1.

Так, у протоколі, який отримав під час засідання на ДВК спостерігач ОПОРИ, голоси розподілилися так: Величков — 1, Добкін — 190, Маринін — 4, Мустафаєва — 16, Немічев — 27, Плетньов — 15, Ряполов — 1, Скорик — 21, Терехов — 246, Ярославський — 14.

А під час засідання Основ’янської районної у місті Харкові ТВК представник дільничної комісії оголосив інші цифри, де вже було +70 голосів на користь кандидата Ігоря Терехова.

Спостерігачка ОПОРИ зафіксувала це на відео. Так, представник ДВК оголосив такі результати, Величков — 1, Добкін — 190, Маринін — 4, Мустафаєва — 6, Немічев — 5, Плетньов — 3, Ряполов — 1, Скорик — 7, Терехов — 316, Ярославський — 2.

За словами регіонального координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА, це може свідчити про ймовірну фальсифікацію виборчої документації. Ці факти потребують додаткової перевірки з боку правоохоронних органів та в результаті підтвердження можуть суттєво вплинути на результати виборів.

Згідно з ч. 3 ст. 254 на засіданні територіальної виборчої комісії, зазначеному у частині першій цієї статті, голова ТВК або визначений ним член комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів ДВК про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях. Занесені до протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці відомості фіксуються у протоколі засідання територіальної виборчої комісії.

Нагадаємо, що відповідно до ч. 2 ст. 158-3 Кримінального кодексу України включення до виборчої документації завідомо недостовірних відомостей караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

ОПОРА почала вивчати дані по інших дільницях у Харкові щодо виявлення подібних випадків.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.