У Харкові на виборчій дільниці №631306 по вул. Олеся Гончара спостерігач ОПОРИ зафіксував підписання пустого протоколу. 

Дільниця розташована на території КНП “"Міська клінічна лікарня №14 ім. проф. Л.Л.Гіршмана"

Так, спостерігач зафіксував, що у пустому протоколі вже підписалися голова, заступник та секретар дільничної виборчої комісії. Також є підписи членів ДВК і навіть офіційного спостерігача.

Після фіксування факту дочасного підписання протоколу спостерігач ОПОРИ викликав поліцію.

“Протокол про підрахунок голосів підписується вже після завершення процесу голосування, коли в нього вже внесені всі дані, зокрема, про кількість голосів за кандидатів”, — зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

За його словами, підписання протоколу раніше може свідчити про ймовірні спроби фальсифікації виборчої документації. 

Зауважимо, що підписання пустих бланків протоколів є кримінально караним діянням. Зокрема, згідно з частиною 1 статті 158-3 Кримінального кодексу України підписання головою, заступником голови, секретарем, іншим членом виборчої комісії, комісії референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці або дільниці з референдуму, протоколу про підсумки голосування в межах відповідного виборчого округу, округу з референдуму чи про результати виборів або референдуму до остаточного заповнення протоколу, а також підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії або комісії з референдуму - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Також звертаємо увагу, що у випадку виявлення спостерігачами фактів дочасного заповнення прізвищ членів виборчої комісії, поліції слід перевірити, чи були вчинені вказані дії з подальшим наміром дочасно поставити підписи на протоколах.

Нагадаємо, що 31 жовтня у Харкові відбуваються позачергові вибори Харківського міського голови, які були призначені у зв’язку зі смертю Геннадія Кернеса. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.