У Харкові поширюють агітаційні листівки з закликом прийти на виборчу дільницю та проголосувати за кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова з використанням персональних даних харків’ян. При цьому у соціальних мережах харків’яни скаржаться, що дозволу на поширення персональних даних вони не давали. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Листівки поширюються у харківських багатоповерхівках. Нерідко їх вкладають до поштових скриньок.

На листівках вказано ім’я кандидата та заклик “Голосуй”. також вказана інформація про те, як правильно голосувати. Зокрема, прийти на дільницю з 8 до 20 години, мати при собі паспорт, знайти у бюлетені кандидата та поставити позначку навпроти прізвища.

На кожній листівці є наліпки з персональними даними: ПІБ людини з домашньою адресою та зазначено, де саме розташована виборча дільниця.

Також зазначено, що листівки були надруковані за рахунок виборчого фонду кандидата від місцевого осередка партії “Блок Кернеса — Успішний Харків” Ігоря Терехова. 

Варто зазначити, що на своїй сторінці у соціальній мережі депутат Харківської міськради Ігор Черняк повідомив, що його дружина отримала таку листівку з персональними даними, хоча дозволу на поширення персональних даних не надавала.

У пресслужбі місцевого осередку партії “Блок Кернеса — Успішний Харків” на питання Громадянської мережі ОПОРА щодо джерела отримання персональних даних для листівок відповіли наступне: “Кандидата від політичної партії “Блок Кернеса — Успішний Харків!” підтримують більше 30 громадських організацій. За власної ініціативою під час виборної кампанії вони проводили багато заходів, в тому числі різні опитування, відвідували квартири харків’ян. Багато з опитуваних висловили бажання отримати запрошення-нагадування про дні голосування. З такою інформацією представники громадських організацій звернулися в офіс “Блока Кернеса — Успішний Харків!”, де на надруковану продукцію були нанесені ПІБ, номер та адреса виборчої дільниці”, — повідомили ОПОРІ у пресслужбі партії.

Такі дії можуть містити ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 188-39 КУпАП, адміністративні протоколи за цією статтею складають уповноважені особи секретаріату або представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Раніше ОПОРА писала про те, що штаб Ігоря Терехова використовує сайт міської ради для політичної реклами.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня. 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова, що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування, фіксуватимуть порушення та проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.