Протягом тижня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області написали заяви до поліції через ймовірне порушення правил ведення передвиборної агітації з боку кандидата у Харківські міські голови Михайла Добкіна, а також представників партії “Європейська солідарність” та “Партії Шарія”. Заяви стосувалася агітації без вихідних даних.

Нагадаємо, що спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області 27 вересня написала заяву до поліції через ймовірне порушення правил ведення передвиборної агітації з боку кандидата у Харківські міські голови Михайла Добкіна. Заява стосувалася агітації без вихідних даних. Так, у Харкові, на вул. Сумській 70, на будівлі мистецької галереї АВЕК спостерігачка ОПОРИ зафіксувала розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами з написами: “Продовжимо почате разом. Михайло Добкін”.

Ще один факт агітації за Добкіна без вихідних даних був зафіксований за адресою: вул. Академіка Павлова, 165, на території ТЦ “Барабашово”. Спостерігач зафіксував зображення Михайла Добкіна, який є зареєстрований кандидатом на посаду міського голови, та напис російською мовою: “Харьков наш дом. Обеспечу развитие. Харьков - город с сильным характером. Время Добкина. Городская газета. Будет порядок. Гарантирую стабильность”.

Також агітаційні матеріали із зображенням Добкіна були розміщені за адресами пр. Тракторобудівників, 102 та вул. Якіра, на спуску навпроти будинків №154, 156, 168, 160.

28 вересня під час конференції “Європейська солідарність” висунула кандидатом на посаду міського голови Олександра Скорика. На думку представників ОПОРИ, після цього територіальна організація партії стала суб’єктом виборчого процесу. Тож розміщення політичної реклами на носіях зовнішньої реклами, в яких зазначено назву організації партії, символіку, гасло та інше – є агітацією. Спостерігач ОПОРИ зафіксував матеріали зовнішньої реклами партії “Європейська солідарність” з написами “Європа. Харків. Україна” без вихідних даних на вул. Клочківській, 261А. 

30 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні намети із зображенням кандидата у міські голови від “Партії Шарія” Володимира Плетньова, в яких роздавали листівки без вихідних даних.  Намети були розставлені біля станцій метро “Держпром” та “Університет”.

На листівці є зображення кандидата поряд з Анатолієм Шарієм та агітаційні написи російською мовою, зокрема: “Грязные игры нам не интересны, нам интересен чистый Харьков!” Альтернатива есть! Владимир Плетнев - доверенное лицо Анатолия Шария и депутат Харьковского горсовета от Партии Шария”, “Мы за Харьков без радикализма и пещерного национализма” та інші.

Після того, як спостерігачка ОПОРИ викликала поліцію, намет почали збирати.

За всіма цими фактами були написані заяви про адміністративні порушення до відповідних райвідділів поліції з вимогою скласти адмінпротоколи на осіб чи установи, які замовили, виготовили та розмістили дані агітаційні матеріали. 

Відповідно до ч. 13 ст. 57 Виборчого кодексу України забороняється виготовлення та поширення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про підприємство, яке здійснило друк, тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника таких матеріалів.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 22 Виборчого кодексу України  партія (організація партії), яка висунула кандидатів на відповідних виборах, внаслідок чого набула статусу суб'єкта виборчого процесу. Як суб'єкти партії мають право агітувати тільки після реєстрації їхніх кандидатів у відповідних ТВК й відкриття виборчого фонду, на який вносяться кошти для агітації. Після замовлення зовнішньої політичної реклами партії повинні вказувати вихідні дані на цих матеріалах.

Відповідно до ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, організацію партії - суб'єктів виборчого процесу. Одним із видів передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п. 6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України). 

До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч. 5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Згідно з ч. 4 ст. 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів виборчого процесу, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Підтримка кандидатами (кандидатом), партією (організацією партії) - суб’єктом виборчого процесу від свого імені чи від імені висунутого ним кандидата (кандидатів) проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів, телепередач, проведення інших публічних заходів, а також проведення зазначених публічних заходів на підтримку кандидата (кандидатів), суб’єкта їх висування може здійснюватися лише у разі повного фінансування таких заходів із коштів виборчого фонду відповідного суб’єкта виборчого процесу.

Згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Відповідно до ч. 2 ст. 53 Виборчого кодексу України друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено адміністративну відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Нагадаємо, що вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня. Виборчий процес розпочався 11 вересня.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]