Представники ОПОРИ вбачають, що персональні дані зібрані в заявках на участь в програмі «Турбота», яку анонсувала ГО «Наш Дім Харків» Михайла Добкіна, можуть бути використані для ймовірної розбудови мережі прихильників або агітаторів із загрозою їх підкупу.

Так, Михайло Добкін заявив, що після перемоги на виборах міського голови має намір відразу ж запустити міську програму «Турбота», яка допоможе жителям міста оплачувати постійно зростаючі тарифи на послуги ЖКГ. За його словами, йдеться про запровадження у грудні міської програми, в рамках якої будуть виділяти щорічну разову допомогу на оплату ЖКП у розмірі 2000 грн, що буде надаватися незалежно від інших соціальних державних виплат і допомог. Для отримання допомоги у майбутньому вже зараз у «Добкін Хаб» почали збирати заяви з персональними даними громадян, які потребують допомоги. До заяви потрібно додавати копію паспорту, ІНН та номер телефону.

За словами координатора ОПОРИ у Харківській області, подібний збір персональних даних може бути використаний для ймовірної розбудови мережі прихильників або агітаторів із загрозою їх підкупу. Адже збираються дані громадян, які потребують матеріальної допомоги.

Керівник передвиборчої кампанії Михайла Добкіна Володимир Єгоров заявляє, що жодного підкупу не буде. «Підкуп виборців передбачає якісь блага. Наприклад, коли на зустрічах з в.о. міського голови Ігорем Тереховим роздають квитки до зоопарку, то це прямий підкуп. Тобто вони надають блага, в яких є вартість. Що стосується Ініціативи, що зробила організація «Наш Дім Харків», то це міська програма, яка запрацює наступного року. Тобто ми, як команда, ніяких благ людям не надаємо. Ми кажемо про те, що зараз є можливість, дивлячись на те, що є карантин, у спокійному режимі залишити заявку на програму, яку будуть приймати у кінці року. Яка буде передбачати адресну допомогу з міського бюджету харків'янам, коли вже не буде жодних виборів. Це означає, що підкупу не має, адже ніяких благ «На Дім Харків» не надає», - підкреслив Єгоров.

Як зазначає радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, склад адміністративного чи кримінального правопорушення тут відсутній, однак такі дії можуть бути розцінені як одна із недемократичних технологій для ймовірної мобілізації виборців за рахунок обіцянки матеріальної вигоди останнім в разі обрання конкретного кандидата. Крім того, варто звернути увагу, що відповідно до ст. 2 Закону України «Про захист персональних даних» згода суб’єкта персональних даних передбачає надання дозволу на обробку її персональних даних відповідно до сформульованої мети їх обробки, а обробка персональних даних, в свою чергу, здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних. Однак в заявці на участь (у вже згаданій ініціативі) у сформульованій згоді ні мета, ні конкретні цілі, ні коло інших осіб кому можуть бути передані ці персональні дані, не зазначені

ОПОРА у своєму матеріалі вже наголошувала, що виборцям варто усвідомлювати, що збирання персональних даних у різного роду агітаційних наметах, під час концертів, у мережі інтернет чи в інший спосіб без їх згоди та визначення мети обробки викликає серйозні сумніви стосовно їх подальшого поширення, використання та захисту. Такі дані можуть бути розповсюджені серед невизначеного кола осіб, продані у формі різного роду баз даних (наприклад, для маркетингових цілей) або, що гірше, використовуватись під час спроб вчинення кримінальних правопорушень, таких як підкуп виборців або перешкоджання здійсненню виборчого права. Тому рекомендуємо виборцям, перш ніж надавати свої персональні дані, переконатись у наявності відмітки про згоду на обробку, запитати про цілі (мету) обробки та отримати інформацію (контактні дані) суб’єктів, які намагаються зібрати персональні дані. Якщо виборці вважають, за під час обробки персональних даних було порушено порядок їх захисту, що призвело до незаконного доступу до них або порушення інших прав виборця, – повідомити уповноважених осіб секретаріату Уповноваженого або представників Уповноваженого щодо вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 188-39 КУпАП.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]