Центральна виборча комісія надала дозвіл Громадянській мережі ОПОРА мати спостерігачів на почергових виборах міського голови Харкова, які відбудуться 31 жовтня 2021 року.

Відповідне рішення ухвалено під час засідання ЦВК 14 вересня.

Вибори у Харкові призначені у зв’язку зі смертю міського голови Геннадія Кернеса. 30 березня Верховна Рада призначила вибори у Харкові на 31 жовтня.

Виборчий процес розпочався 11 вересня. На початок виборчого процесу активність потенційних суб’єктів має інтенсивний характер.

З 21 до 30 вересня 2021 року включно триватиме процес висування кандидатів на посаду міського голови від місцевих організації партій та від громадян шляхом самовисування.

До 30 вересня включно триватиме подання документів до територіальної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів на посаду міського голови. Не пізніш як на п’ятий день з дня прийняття заяви про реєстрацію кандидата та доданих до неї необхідних документів ТВК зобов’язана прийняти рішення про реєстрацію кандидата на посаду міського голови або про відмову в реєстрації, а до 8 жовтня включно оприлюднити інформацію про реєстрацію кандидатів.

До 6 жовтня включно кандидати на посаду міського голови вносять до територіальної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій.

ОПОРА почала моніторити довиборчий етап у Харкові у червні 2021 року.  Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень на всіх етапах виборчого процесу. До спостереження під час виборчого процесу та  у день голосування долучаться 236 спостерігачів.