20 серпня під час свого засідання Центральна виборча комісія затвердила зміни у складі Харківської міської територіальної виборчої комісії. У тому числі, провели заміну голови комісії.

Згідно з постановою ЦВК  у міській ТВК відбулося п’ять замін. Зокрема, були припинені повноваження голови комісії Олени Мозгової («Голос»), секретаря комісії Ніни Салтикової («Слуга народу»), членів комісії Олени Матвієнко («Голос»), Тетяни Капусти (ВО «Батьківщина»), Артема Матвієнка («Слуга народу»).

При цьому новою головою комісії стала Олена Матвієнко від партії «Голос», секретарем – Катерина Шалупня («Слуга народу»), членами – Олег Міщенко («Голос»),  Тетяна Соловйова (ВО «Батьківщина»), Кристина Мішустіна («Слуга народу»).

Раніше ОПОРА писала про заміни частини членів районних у місті ТВК від «Слуги народу», але більшість замін були від політичної партії «Голос».

Тож, за останні два засідання Харківської міської територіальної виборчої комісії 14 замін членів районних у місті ТВК стосувалися політичної партії «Голос», 10 – партії «Слуга народу», 4 – «Опозиційної платформи – За життя», 3 – партії «Рідний дім», 3 – «Об’єднання «Самопоміч». Крім того, по одному члену в районних у місті ТВК замінили представники партій «Блок Кернеса – Успішний Харків», «Європейська Солідарність», «Патріоти Волині» та «Успішна Україна».

Примітно, що такі зміни у складі ТВК відбулися після зміни очільника обласного осередку.

22 червня на конференції обласної територіальної організації політсили головою обрали Олексія Бабешка. Раніше він був депутатом міськради від партії «Об’єднання «Самопоміч».

Найбільше зміни торкнулися Московської районної в місті Харкові ТВК, де змінилися 9 з 18 членів. В Індустральній районній в місті Харкові ТВК замінили 6 членів, Слобідській – 5, Немишлянській та Київській – по чотири, Шевченківській – 3, Основ’янській, Новобаварській та Холодногірській – по два.

Відповідно до ч. 4 ст. 208 Виборчого кодексу повноваження члена відповідної територіальної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково, у тому числі і у зв’язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії. Подання про заміну члена виборчої комісії вноситься суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, на паперових носіях та в електронному вигляді до відповідної виборчої комісії за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією.

До подання додаються документи, передбачені частиною дев’ятою  статті 203,  частиною четвертою  статті 204 Виборчого кодексу. Зазначене подання під час виборчого процесу, а також у період з моменту формування складу територіальних виборчих комісій до початку виборчого процесу чергових місцевих виборів підлягає обов’язковому розгляду в п’ятиденний строк, але не пізніше останнього дня перед днем голосування, а поза межами виборчого процесу - у місячний строк з дня надходження. 

Нагадаємо, що на 31 жовтня призначені позачергові вибори Харківського міського голови.

Згідно з абзацом 2 частини 1 статті 195 Виборчого кодексу України виборчий процес розпочинається за п’ятдесят днів до дня чергових, позачергових місцевих виборів.

Відповідно до частини 1 статті 221 цього ж Кодексу право висування кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, реалізується виборцями через місцеві організації партій або шляхом самовисування у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно з частиною 1 статті 52 цього ж Кодексу передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]