Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства» був розроблений Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією, Громадянською мережею «ОПОРА» за результатами довготривалих публічних і експертних дискусій. Робота над законопроектом стартувала ще у 2016 році з регіональних обговорень результатів розслідування злочинів проти виборчих прав громадян, вчинених на чергових місцевих виборах 2015 року. Інклюзивний та комплексний характер процесу розробки цього законопроекту  забезпечив включення до його положень обґрунтованих пропозицій слідчих, які безпосередньо працюють з виборчими правопорушеннями, спостерігачів від громадських організацій та інших суб’єктів виборчого процесу, науковців тощо.

Про це розповіла заступниця Міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук під час засідання Кабінету Міністрів України у середу, 11 квітня. Повний текст її виступу читайте нижче.

Законопроект погоджено з Мінекономрозвитку, Мінфіном, Мінюстом, а також Генеральною прокуратурою та Центральною виборчою комісією.

Про актуальність законопроекту свідчить велика кількість порушень виборчого законодавства, які фіксуються на виборах в Україні незалежними спостерігачами та, як наслідок – розпочаті за цими факторами кримінальні провадження. За даними опитування громадської думки, проведеного GfKUkraine у червні-липні 2017 року для офісу Ради Європи в Україні, 68% українців незадоволені чесністю виборів в Україні і лише 19% – задоволені. Це вказує на масштабність проблеми.

Оцінка суспільством відповідності виборчого процесу загальновизнаним стандартам свідчить про необхідність дієвого попередження, виявлення та розслідування виборчих злочинів. Ефективне застосування законодавства має переконати суспільство в тому, що держава гарантує законні, чесні, конкурентні та вільні вибори. Результати опитування громадської думки також доводять необхідність підвищення відповідальності самих виборців, які демонструють неоднозначне сприйняття порушень. Зокрема, за даними вже згаданого дослідження лише 16% українців готові звернутися до правоохоронних органів, якщо партія або кандидат запропонують гроші або подарунок за їхній голос. У законодавстві також необхідно передбачити і належні стимули для покращення взаємодії виборців із правоохоронними органами з метою ефективного попередження та розслідування злочинів проти виборчих прав громадян.

Напередодні чергових виборів Президента України та Верховної Ради МВС, Національна поліція та ОПОРА пропонують внести зміни до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, які відповідатимуть наступним критеріям:

  • Забезпечення невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав громадян шляхом упровадження дієвих, придатних для практичного застосування правових механізмів. У цьому контексті передбачено, що значення має не стільки формальна суворість санкції за порушення виборчого законодавства, скільки можливість їх застосувати на практиці та попередити наступні порушення.
  • Пріоритет у цих змінах надається тим порушенням, які безпосередньо впливають на результати волевиявлення громадян України, натомість пропонується декриміналізувати окремі дрібні порушення, які не впливають на загальний перебіг виборчого процесу. Органи досудового розслідування нерідко змушені розпорошувати зусилля між незначними за наслідками правопорушеннями, що є не раціональним та не впливає на ефективність протидії злочинам у цій сфері.
  • У законодавстві необхідно ліквідувати декларативні та складні для розуміння положення, що забезпечить однакове та ефективне його застосування.

Цим законопроектом також уносяться зміни до законів України «Про вибори Президента України», «Про вибори народних депутатів України», «Про всеукраїнський референдум» та «Про місцеві вибори».

Проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства» пропонується:

З метою розширення правопорушень та отримання правових підстав для затримання правопорушника пропонується запровадити санкції у вигляді позбавлення волі строком до 2 років за наступними статтями Кримінального кодексу:

  • Частина перша статті 158-1 щодо незаконного використання, вкидання виборчих бюлетенів;
  • Частина перша статті 159 щодо порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом, спостерігачем;
  • Частина 1 статті 160 щодо отримання виборцем неправомірної вигоди, пов’язаною з реалізацією активного або пасивного виборчого права.

Таким чином, законопроектом уперше пропонується ввести санкцію у вигляді позбавлення волі за цими злочинами, що серед іншого, відіграватиме профілактичну роль.

З метою підвищення ефективності розслідування злочинів, пов’язаних з наданням виборцям пропозиції неправомірної вигоди, непрямого підкупу виборців, фальсифікації виборчої документації (частина 1 статті 158-3 КК, частини 2, 3 статті 160 КК) пропонується посилення відповідальності шляхом збільшення санкцій у вигляді позбавлення волі до 6 років. Як приклад, зараз чинний Кримінальний кодекс передбачає максимальну санкцію за пропозицію виборцю неправомірної вигоди у вигляді позбавлення волі строком до 3 років, то проектом її підвищено до 6 років. Правоохоронці отримають можливість здійснювати негласні слідчі дії та збирати належні докази для притягнення до відповідальності недобросовісних учасників передвиборчої боротьби. Хочу підкреслити, що підкуп виборців залишається найбільшою загрозою об’єктивності проведення виборів в Україні та є ключовим викликом для правоохоронців, які не можуть застосовувати негласні слідчі (розшукові) під час розслідування злочинів цієї категорії.

Підвищення санкцій за виборчі злочини не є самоціллю. Зміни, передбачені проектом, спрямовуються на формування передумов і інструментарію для виявлення, розслідування злочинів та притягнення до відповідальності винних осіб. Саме тому проект передбачає звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно повідомили правоохоронні органи про вчинення злочинів щодо підкупу виборців або фальсифікації виборчої документації та сприяли розслідуванню. Ця новація мотивуватиме громадян, яких намагатимуться під час виборів втягти до незаконної діяльності, сприяти правоохоронцям. При цьому, підкреслюю, що звільнення від кримінальної відповідальності не буде застосовуватись до організаторів підкупу виборців чи злочинної діяльності із фальсифікації виборчої документації.

Ще декілька деталей щодо запропонованих змін до Кримінального кодексу. Нашим проектом уперше вводиться відповідальність за підкуп кандидата. Коли ми говоримо про засилля так званих «технічних кандидатів» чи «кандидатів-двійників», то ми маємо чітко розуміти, що їхня активність базується на отриманні неправомірної вигоди від впливових учасників виборчих перегонів. Якщо кандидат отримав незаконну винагороду з боку іншого кандидата, то учасники мають понести покарання за обман виборців.

Проектом також криміналізується здійснення передвиборної агітації, яка супроводжується наданням виборцям неправомірної вигоди. На жаль, чинний Кримінальний кодекс має прогалини у цьому питанні, встановлюючи відповідальність лише за надання неправомірної вигоди юридичним особам. Натомість у проекті суттєво розширено розуміння неправомірної вигоди, яка може незаконно надаватися виборцям. Зокрема, до такої неправомірної вигоди включено спиртні напої та продукти харчування, які масово роздаються на виборах в Україні з метою підкупу виборців.

Змінами до Кодексу про адміністративні правопорушення пропонується суттєво підвищити розмір штрафів за порушення обмежень ведення передвиборної агітації. Такі порушення виборчого законодавства є найбільш масовими в Україні й необхідно створити умови, коли кандидатам буде вигідніше дотримуватися закону, ніж його порушувати. Зокрема, зараз штраф за порушення встановлених обмежень громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Проект передбачає підвищення штрафу до 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зокрема, таке підвищення санкції здатне вплинути профілактично і на місцевих чиновників, які достатньо масово втручаються до передвиборної агітації таі зловживають адміністративними ресурсами на виборах.

Законопроектом пропонується скасувати кримінальну відповідальність за приховування або знищення виборцями власних виборчих бюлетенів.

Як правило, виборці вчиняють такі дії з хуліганських чи протестних мотивів, а їхні дії не становлять суспільної небезпеки. Подібні інциденти є непоодинокими і правоохоронці витрачають значні зусилля на документування порушень, які не є пріоритетними для забезпечення якості виборчого процесу. У цьому випадку достатньо обмежитися штрафом і звільнити ресурси для розслідування виборчих злочинів, які дійсно можуть впливати на результати голосування. Також пропонується передбачити адміністративну відповідальність за умисне розголошення виборцем свого волевиявлення у приміщенні для голосування, що має попередити різноманітні форми контролю за волевиявленням виборця з боку третіх осіб.

Проект містить достатньо значну кількість уточнень диспозицій статей та удосконалень юридичної техніки. Упевнені, що виключення із законодавства декларативних та заплутаних положень також сприятиме ефективності правоохоронців та суб’єктів виборчого процесу його застосовування.

Ключовим завданням законопроекту є формування належних умов для забезпечення невідворотності покарання для порушників законодавства на виборах. Ухвалення цього проекту Закону, на нашу думку, є важливим етапом підготовки держави до чесних та демократичних загальнонаціональних виборів.