Центральна виборча комісія 12 квітня 2012 року на території Ужгородського району утворила дільницю, яка не відповідає стандартам – площа приміщення для голосування менша, ніж передбачена законом

Дільниця №210548 (одномандатний виборчий округ №68) знаходиться у селищі Середнє у місцевій школі неподалік ромського табору.

Ця дільниця уже «прославилася» інцидентом, коли на голову ДВК напав, за її словами, ромський барон.

Як встановили в ужгородській ОВК, приміщення для голосування на згаданій дільниці не відповідає нормам, оскільки його площа не 50 квадратних метрів, а менша.

Дільниця №210548 має у списку виборців 420 осіб, отже класифікується, як мала. Згідно із частиною 3 статті 83 Закону України «Про вибори народних депутатів України», площа приміщення для голосування такої дільниці має мати не менше 50 квадратних метрів.

Втім в Ужгородській РДА зазначили, що шукати інше приміщення для розташування ДВК не будуть.

«Пунктом 5 постанови Центральної виборчої комісії від 19 січня 2012 року №5 «Про вимоги до приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування» встановлено, що у разі відсутності в межах звичайної дільниці приміщень відповідної  площі, приміщення для забезпечення роботи дільничної комісії або приміщення для голосування на відповідній виборчій дільниці можуть надаватися, як виняток, меншого розміру, але не більше, ніж на 50 відсотків. Тобто, беручи до уваги дану вимогу, приміщення виборчої дільниці має бути не меншим 25 кв. м».

Відтак в Ужгородській РДА констатують, що дільниця може працювати в одноповерховому приміщенні школи, оскільки приміщення для голосування має 50 метрів.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.