Монах, який спростував інформацію про пожертву кандидатом десяти тисяч на будівництво храму опинився у лікарні

Після публікації на сайті ОПОРИ матеріалу під назвою «Монах не бачив грошей кандидата», священик ієромонах Нифонт заявив про переслідування з боку церковного керівництва.

Нагадаємо, що один із мажоритарних кандидатів 154 виборчого округу, голова Дубенської РДА Данило Корилкевич використав у своїй агітації інформацію про пожертву на будівництво Гурбенського монастиря 10 тисяч гривень. Настоятель храму – ієромонах Нифонт цю інформацію спростував, вказавши, що грошей від кандидата не отримував.

Зі слів священика, після цього коментаря у нього почалися проблеми із церковним керівництвом. Владика Рівненський і Острозький Ілларіон звинуватив його у агітації та заборонив виходити з монастиря до паломників та давати будь-які публічні коментарі. На думку отця Нифонта, його покарали, бо він розповів агітаторам Данила Корилкевича, що їх працедавець немає відношення до зведення Свято-Воскресенської церкви, що в урочищі Гурби.

- Я їм сказав, що я намісник монастиря цього і я особисто, сам поки, за пожертви мирян і людей, які мені жертвують гроші на будівництво храму, будую, без всякої допомоги влади і Корилкевича цей храм, - розповідає монах. – Ця інформація видно пішла одразу з цієї палатки до Корилкевича, потім до владики і мене вичитали за це, що я в цій палатці сказав і заборонили мені до кінця виборів займатися будівництвом церкви.

Попри заборону покидати монастир, 21 жовтня монах взяв участь у освячені пам’ятника Степанові Бандері у Здолбунові. З його слів, священикам Київського Патріархату заборонили долучатися до його освячення, оскільки участь в заході приймали опозиційні політики. На заході отець виступив перед присутніми із промовою про необхідність розділення церкви та політики. З його слів, після цього владика Ілларіон заборонив настоятелю приймати пожертви на монастир від опозиційних кандидатів.

- Я в житті не думав, що ми опустимося до такого рівня, що навіть Божий храм і його будівництво ми покладемо під єдиного депутата, - каже монах. – Мені стало недобре, в п’ятницю я прийшов у Здолбунівську лікарню де мені сказали прийти в понеділок. В понеділок прийшов у Здолбунів в лікарню і мені було відмовлено у госпіталізації. Я звернувся до Тимощука, як голови ради, а не кандидата у депутати, він мені через десять чи через 15 хвилин зателефонував, що я Вам нічим не допоможу, покладена заборона на Вашу госпіталізацію.

Наразі ієромонах Нифонт перебуває на стаціонарному лікуванні у Рівненській центральній лікарні. Зі слів священика, коли стан його здоров’я погіршився він звернувся до Здолбунівської лікарні, однак, там у госпіталізації йому відмовили. Тим часом, конфлікт між настоятелем монастиря та церковним керівництвом переріс у політичну площину. Депутати Здолбунівської районної ради почали збір підписів на підтримку монаха, а прихожани оголосили про можливість проведення акцій протесту, якщо переслідування священика не припиниться.

Роман Мартин
0633582430