Громадянська мережа ОПОРА розпочинає цикл відео «Сила вибору. Важливі розмови про Україну». Це серія візійних інтерв'ю з українськими інтелектуалами для тих, хто хоче краще зрозуміти світ та унікальність українців у ньому.  

Щотижня ми запрошуємо до розмови з ведучою проєкту Ольгою Айвазовською експертів у різних сферах гуманітарних знань. Ми говоримо про вибір у широкому сенсі — про те, що супроводжує нас щодня і вирізняє з-поміж інших.

Вибір — це основа модерності, де сучасна людина не спирається на даність, а надає перевагу можливості обирати серед альтернатив. І на цьому формується її мислення, відчуття та дії в повсякденному житті.

Після 24 лютого 2022 року українці почали переосмислювати реальність, яка їх оточує, та відчули нагальну потребу зрозуміти самі себе: як відбувається вибір ідентичності, мови, свободи, місця проживання, професії, вектору розвитку тощо. Яким є наш український вибір? Як він формувався, на чому стоїть зараз? Як контекст війни трансформує поняття вибору, чим він загрожений? 

ОПОРА понад 17 років працює з темою виборів, які є інструментом колективного вибору, що визначає майбутнє країни та кожного громадянина.  Тож ми точно знаємо, що вибір — це не лише позначка в бюлетені в день голосування, а й боротьба за свої цінності та принципи. Ми знаємо чимало прикладів, котрі демонструють, що кожен вибір має свої наслідки. 

Українці вільні обирати, в якій країні вони хочуть жити і як будувати своє майбутнє. На жаль, Україна завжди платила дуже високу ціну за свій вибір, нам не раз доводилося його захищати. Робимо це і зараз усією країною. Втім, це і вирізняє українців від інших, зокрема суспільства країни-агресора.

Перша розмова з циклу — вже на ютуб-каналі Громадянської мережі ОПОРА.

З ексміністром закордонних справ  України (2014–2019) та дипломатом Павлом Клімкіним говоримо про те, що впливало на ухвалення доленосних державних рішень за часів новітньої історії України. Що визначило рішення аідмовитися від ядерного озброєння? Якою була роль Заходу в критичні моменти розвитку України? Яким має бути український вибір після нашої перемоги?