Соціальні мережі визначають основним джерелом новин для себе 68% опитаних українців, котрі після 24 лютого 2022 року знайшли тимчасовий прихисток від війни у Республіці Польща. Переваги соцмереж — швидкість отримання інформації, зручність, великий вибір каналів та інформативність.  Такі результати соціологічного дослідження ОПОРИ серед українських біженців у Польщі.

Провідну позицію серед соціальних мереж займає Телеграм, — 64% респондентів використовували його для споживання новин, а 44% назвали головним джерелом інформації. Найбільша перевага цього каналу — оперативне інформування.

Фейсбук використовують 56% опитаних, як головне джерело — 15%. Перевага цієї соцмережі — автоматичний підбір інформації, а недолік — тривалий час між публікацією новини та її потраплянням у стрічку.

Ютуб обрали 51% респондентів, як головне джерело — 12%. Він краще підходить для перегляду телевізійних каналів і особистих інтерв’ю.

Сайти новин (включно зі службами новин, такими як ґуґл, укр.нет, уніан.нет тощо) — використовують 18% учасників опитування. Телебачення обрали 10% респондентів. Існують перешкоди для вільного доступу до цього медіа: відсутність телевізора, недопредставленість українських каналів на місцевому телебаченні, недостатнє володіння польською мовою.

Радіо надають перевагу 3% опитаних. Найчастіше його використовують як фон — наприклад, під час монотонної роботи або керування автомобілем. Друковані видання обрали менше 1% респондентів. Їх сприймають як щось застаріле.

Інфографіка: Громадянська мережа ОПОРА. Повні результати дослідження доступні за посиланням

Дослідження проведене за аналітичними напрацюваннями й на замовлення Громадянської мережі ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Воно складалося з двох частин: щоденникове онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю, та тривало протягом 26 жовтня — 30 листопада 2022 року в Республіці Польща. Виконавцями польової частини дослідження стали представники Київського міжнародного інституту соціології.

Зважаючи на незначний обсяг вибірки та невипадковий характер відбору учасників, результати цього дослідження є радше якісними. Вони не позначають статистичні показники, а дають загальне уявлення про сучасні тренди медіаспоживання українських переселенців у Польщі.

Ця ініціатива реалізується Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), Міністерства міжнародних справ Канади та британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, висловлені під час заходу, належать ОПОРІ і не обов’язково відображають погляди Міністерства міжнародних справ Канади чи Уряду Канади, та Уряду Великої Британії.

 

За коментарями звертайтеся: 
Яна Золотарьова, менеджерка з комунікацій Громадянської мережі ОПОРА
+380634592355 (Signal. Whats App)