21 вересня відбулося жеребкування членів ДВК в окружній виборчій комісії округу №159 (центр м. Глухів). Перше жеребкування було скасовано і перенесене на пізнішу годину того ж дня. Це сталося після того, коли дані стали вносити у програму для автоматичного формування складу ДВК, в процесі чого відбувся збій програми «Вибори».

Голова ОВК Катерина Скрипниченко заявила, що цей інцидент трапився з вини політичної партії ВО «Свобода», які подали найменшу кількість кандидатур до ДВК (4 особи). В результаті жеребкування до дільничних виборчих комісій не потрапили кандидатури від кандидата в народні депутати України від Партії регіонів Андрія Деркача та сателітів цієї політичної сили. Натомість до ДВК округу потрапили всі представники опозиційних сил.

У підсумку жеребкування було оголошено скасованим, керівництво ОВК назвало його «репетицією».

Перед другим жеребкуванням на підставі того, що політична партія ВО «Свобода» подала кандидатури останньою, її виключили з повторного жеребкування. Засідання продовжувалося до 23:30, оскільки чекали обробки даних. Голова ОВК оголосила, що програма не видала результату і засідання перенесли на 22 вересня. В результаті окружна виборча комісія ухвалила результати жеребкування наступного дня. Протокол засідання підписали усі 18 членів комісії.

Натомість представники ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» склали акт про виявлення порушення Закону України «Про вибори народних депутатів України» в якому визначили порушення у проведенні жеребкування.

Далі представники ВО «Свобода» мають намір оскаржити дії комісії в ЦВК, а ВО «Батьківщина» готує позов до суду.

За коментарями звертайтесь:
 
Оксана Хоруженко
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 067 14 20 301
 
Ірина Стегній
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+38 066 305 51 90;
 

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.