Харківський окружний адміністративний суд відмовив представникам Громадянської мережі ОПОРА у задоволенні позовних вимог до Основ’янської районної у місті Харкові територіальної виборчої комісії щодо виявлених розбіжностей у протоколах дільничної виборчої комісії та районної ТВК. ОПОРА оскаржуватиме це рішення в апеляційному суді. 

Таке рішення у судовому засіданні озвучила суддя Харківського окружного адміністративного суду Лариса Мар’єнко.

Варто відзначити, що під час судового засідання представники ОПОРИ наголосили, що протокол дільничної комісії був складений відразу після опівночі, а до ТВК комісія приїхала лише через 12 годин.

Крім того, суддя Мар’єнко повідомила, що на дії цієї дільничної комісії була написана скарга одним зі спостерігачів, але не представником ОПОРИ. Цей спостерігач зафіксував членів комісії за заповненням протоколу на території ТВК та за тим, що вони мали з собою печатку. Ця скарга не була розглянута.

Водночас суддя Мар’єнко у рішенні вказала, що дані, які є в наявності у суду, зокрема по протоколу засідання ТВК не відрізняються. Скарг на дії комісій не надходило, тож підстав для задоволення позову у судді немає. 

Представник третьої сторони — кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова — у судовому засіданні наголошував, що скарг до оголошення результатів виборів до міської ТВК не надходило, а після оголошення вони їх не можна приймати згідно з Виборчим кодексом.  

На думку координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області, суд прийняв рішення, виходячи з формальних ознак, тоді як проблема щодо розбіжності даних у протоколах розв'язана не була. Фактично, дані, які були у протоколі спостерігача ОПОРИ, до уваги не прийняли. 

Це рішення суду ОПОРА планує оскаржити у апеляції.

Нагадаємо, що ОПОРА зафіксувала факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675, яка розташована на пр. Лиманському 1 в Основ’янському районі міста Харкова.

Так, у протоколі, який отримав під час засідання на ДВК спостерігач ОПОРИ, голоси розподілилися наступним чином: Величков — 1, Добкін — 190, Маринін — 4, Мустафаєва — 16, Немічев — 27, Плетньов — 15, Ряполов — 1, Скорик — 21, Терехов — 246, Ярославський — 14.

А під час засідання Основ’янської районної у місті Харкові ТВК представник дільничної комісії оголосив інші цифри, де вже було +70 голосів на користь кандидата Ігоря Терехова.

Це спостерігачка ОПОРИ зафіксувала на відео. Так, представник ДВК оголосив наступні результати, Величков — 1, Добкін — 190, Маринін — 4, Мустафаєва — 6, Немічев — 5, Плетньов — 3, Ряполов — 1, Скорик — 7, Терехов — 316, Ярославський — 2.

Зазначимо, що ввечері 1 листопада Харківська міська ТВК встановила результати голосування. За інформацією ТВК, за кандидата від місцевого осередка партії “Блок Кернеса — успішний Харків!” Ігоря Терехова проголосували 50,66% виборців (146 240 голосів). 

Тож ОПОРА подала позов до суду. Серед вимог ОПОРИ: визнати дії районної у місті Харкові ТВК по встановленню підсумків голосування з виборів міського голови такими, що не відповідають вимогам законодавства (є протиправними), порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу; зобов’язати Основ’янську районної у місті Харкові ТВК провести повторний підрахунок голосів на дільниці, де виявлені розбіжності; визнати протиправним дії по складанню протоколу Харківської міської ТВК про результати голосування; скасувати протокол Харківської міської ТВК; скасувати постанову Харківської міської ТВК про визнання обраним Харківським міським головою Ігоря Терехова. А також зобов'язати міську ТВК утриматися від прийняття рішення про реєстрацію Терехова міським головою до складання протоколу про результати голосування з позачергових виборів з позначкою “Уточнений”.