5 листопада представники Громадянської мережі ОПОРА подали три позови до суду у зв’язку з розбіжностями у протоколах дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів та підсумкових протоколів трьох районних територіальних виборчих комісій.

Як повідомляє координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області, ОПОРА подає позови до Новобаварської районної у місті Харкові ТВК, Основ’янської районної у місті ТВК, Холодногірської районної у місті ТВК. Крім того, у всіх трьох позовах співвідповідачем буде Харківська міська ТВК.

Серед вимог ОПОРИ: визнати дії трьох районних у місті Харкові ТВК зі встановлення підсумків голосування з виборів міського голови такими, що не відповідають вимогам законодавства (є протиправними), порушують виборчі права громадян, права та законні інтереси суб’єктів виборчого процесу; зобов’язати Новобаварську районну у місті Харкові ТВК та Основ’янську районної у місті Харкові ТВК провести повторний підрахунок голосів на дільницях, де виявлені розбіжності, а у Холодногірському районі зобов’язати ТВК врахувати відомості за протоколом безперервного засідання по встановленню підсумків голосування; скласти протокол з позначкою “Уточнений” про підсумки голосування з виборів харківського міського голови з урахуванням достовірних відомостей; визнати протиправними дії зі складання протоколу Харківської міської ТВК про результати голосування; скасувати протокол Харківської міської ТВК; скасувати постанову Харківської міської ТВК про визнання обраним харківським міським головою Ігоря Терехова, а також зобов'язати міську ТВК утриматися від прийняття рішення про реєстрацію Терехова міським головою до складання протоколу про результати голосування з позачергових виборів з позначкою “Уточнений”.

Нагадаємо, що ОПОРА виявила сфальшовані дані у протоколі про підрахунок голосів з дев’яти дільниць у Новобаварському районі міста Харкова на користь кандидата на посаду міського голови Ігоря Терехова. У результаті кількість голосів у кандидатів Костянтина Немічева та Олександра Скорика зменшилися на 160 та 237 відповідно, а у Терехова збільшилися на 397 голосів. Порушення були виявлені на дільницях №631180, 631193, 631197, 631201, 631205, 631211, 631177, 631189, 631200. Також було зафіксовано факт фальсифікації протоколу підрахунку голосів на виборчій дільниці №631675, яка розташована на пр. Лиманському 1 в Основ’янському районі міста Харкова.

Пізніше ОПОРА виявила фальсифікації щодо даних із 30 виборчих дільниць у протоколі Холодногірської районної у місті Харкові ТВК.

Зазначимо, що ввечері 1 листопада Харківська міська ТВК встановила результати голосування. За інформацією ТВК, за кандидата від місцевого осередка партії “Блок Кернеса — успішний Харків!” Ігоря Терехова проголосували 50,66% виборців (146 240 голосів).