Сьогодні, 31 жовтня, відбуваються вибори двох народних депутатів в округах №184 (центр — м. Нова Каховка) на Херсонщині та №197 (центр — м. Золотоноша) на Черкащині. Також у Харкові обирають міського голову на проміжних місцевих виборах.

Вибори в двох округах

Відповідно до даних на сайті Центральної виборчої комісії, у двох округах на Херсонщині та на Черкащині зможуть проголосувати орієнтовно 161 307 та 131 079 виборців відповідно. Здійснити волевиявлення вони зможуть на 188 виборчих дільницях округу №184 на Херсонщині та 141 виборчій дільниці в окрузі №197 на Черкащині.

Проміжні вибори двох нардепів у мажоритарних округах відбуваються відповідно до Закону України “Про вибори народних депутатів України”, оскільки чинний склад парламенту обраний ще за старим законодавством та змішаною виборчою системою. Виборча система — мажоритарна система відносної більшості, а отже, перемогу здобуде той кандидат, який отримає найбільше голосів виборців.

До виборчих бюлетенів в окрузі на Херсонщині буде включено 15 кандидатів, а виборці округу Черкащини визначатимуться між 25 претендентами. В одномандатних виборчих округах серед кандидатів, які продовжують боротьбу за мандати, суттєво домінують представники політичних партій порівняно з самовисуванцями (ОВО №184 — 13 проти 2, ОВО №197 — 18 проти 7). Серед кандидатів, включених до виборчих бюлетенів у двох округах, суттєво переважають чоловіки, що вчергове демонструє важливість забезпечення рівної участі представників двох статей у виборчому процесі та несприйнятливість для цього мажоритарної виборчої системи. В ОВО №184 балотуються 12 чоловіків та 3 жінки, натомість в ОВО №197 20 з 25 кандидатів є чоловіками.

За даними Національної поліції України, на проміжних виборах народних депутатів у двох округах було розпочато 12 кримінальних проваджень, з яких 5 стосуються можливого підкупу виборців, 4 — перешкоджання здійсненню виборчому праву, 2 — пошкодження зовнішньої реклами кандидатів, 1 — порушення порядку фінансування передвиборної агітації.

Вибори в Харкові

Відповідно до даних на сайті Центральної виборчої комісії, орієнтовна кількість виборців у Харкові становить 1 034 615 осіб, які зможуть проголосувати на 611 виборчих дільницях.

Проміжні місцеві вибори у Харкові були оголошені у зв’язку зі смертю попереднього очільника міста Геннадія Кернеса, та проводяться згідно з Виборчим кодексом України та за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості. Тобто для перемоги кандидату необхідно набрати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Якщо жоден із кандидатів не отримав такої підтримки виборців, то призначається повторне голосування (так званий другий тур), в якому беруть участь два кандидати із найбільшою кількістю голосів виборців. Остаточним переможцем виборів стане той кандидат, який отримає більше голосів, ніж його конкурент.

До боротьби за посаду міського голови Харкова зголосилося 13 кандидатів, троє з яких поспішно відмовилися від балотування. Так, у бюлетенях виборці побачать 10 прізвищ, з яких лише одне — жіноче. Лише три кандидати були номіновані політичними партіями, решта — самовисуванці.

За повідомленням Національної поліції в Харківській області, за час передвиборчої кампанії станом на 30 жовтня 2021 року до органів поліції надійшло 60 заяв та повідомлень про порушення виборчого законодавства. Усього органами поліції складено 1 протокол про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 8 кримінальних проваджень: 1 відкрите за фактом порушення виборчого законодавства, 7 — пов’язані з виборчим процесом.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить незалежне громадське спостереження за виборами міського голови Харкова та народних депутатів в округах №184 на Херсонщині (центр – м. Нова Каховка) та №197 на Черкащині (центр – м. Золотоноша), що відбудуться 31 жовтня. Довгострокові спостерігачі розпочали роботу ще до офіційного старту виборчого процесу, аби відстежувати випадки дочасної агітації потенційних кандидатів, зокрема й у соціальних мережах. У день голосування до них приєднаються короткотермінові спостерігачі, які відстежуватимуть хід голосування та фіксуватимуть порушення. А в Харкові та на Черкащині спостерігачі у день голосування також проводитимуть паралельний підрахунок голосів виборців.