Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА звернулись із заявою до поліції щодо агітації новопризначеного голови Херсонської облдержадміністрації Геннадія Лагути під час його офіційного представлення у приміщенні ОДА за кандидата у народні депутати від "Слуги народу" Сергія Козиря. Трансляція відбувалась на сторінці Херсонської ОДА у Facebook.

Так, під час свого представлення Геннадій Лагута сказав таке:

«Коли Володимир Зеленський став президентом, він сказав: "Ми починаємо «Велике будівництво» країни. Основною метою є повернення людей до країни. І в нашій області вже реалізовано багато проєктів завдяки голові обласної державної адміністрації Сергію Козирю. Я дуже вдячний йому за це. Він показав нам всім, як треба працювати та реалізовувати програми урядові президентські в нашому регіоні. Тому я закликав усіх виборців і прошу 31 жовтня на довиборах до Верховної Ради по 184 округу прийти і проголосувати за єдиного кандидата від партії «Слуга народу» Сергія В’ячеславовича Козиря. Він не підведе. Він на своєму рівні, я на своїй новій посаді будемо служити Херсонщині, любити Херсонщину і все для неї робити"».

Він також додав: «Я впевнений, що результат нам відомий. Народним депутатом буде Сергій В’ячеславович Козир».

На сайті Херсонської облдержадміністрації з’явилась новина про призначення Лагути, де зазначається, що нового голову ОДА призначено у зв’язку з тим, що на окрузі балотується Сергій Козир.

«Очільник облдержадміністрації зауважив, що одним із завдань, яке ставив Володимир Зеленський, є повернення людей в Україну, і в цьому напрямку на Херсонщині вже реалізовано низку проектів завдяки попередньому голові ОДА Сергію Козирю», — йдеться у тексті.

Аналогічний текст розміщений на сайті Офісу Президента.

Зазначимо, що попри призначення Лагути головою ОДА і його підтримку Козиря, він залишається кандидатом у народні депутати. 

Відповідно до п. 2, 3 ч. 1 ст. 74 Закону участь у передвиборній агітації, забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом у депутати. 

Водночас частина 4 статті 74 цього ж закону забороняє проведення агітації під час заходів, організованих органами влади та місцевого самоврядування.

Згідно з частиною 22 цієї ж статті, кандидатам у депутати забороняється використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв'язок, устаткування, приміщення, інші об'єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу, а також залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов'язаної з проведенням передвиборної агітації. 

З огляду на те, що захід був організований обласною державною адміністрацією та відбувався в її приміщенні, прямі заклики підтримати одного з кандидатів з вуст новопризначеного очільника держадміністрації мають всі ознаки передвиборної агітації, що здійснюється з використанням ресурсів за місцем роботи. Такі дії посадовця можуть мати ознаки складу адміністративного правопорушення за ч. 1 ст. 212-10 КУПАП", — зазначив юридичний радник ОПОРИ.