Окружна виборча комісія №184 утворила 188 дільничних виборчих комісій у мінімальному складі для проведення голосування на проміжних виборах народного депутата, які відбудуться 31 жовтня. Загальна кількість членів ДВК складає 2176, з них 712 - включено за поданням голови ОВК. 

Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ. 

Найбільше членів комісії подано від фракції ВО “Батьківщина” та від кандидата у народні депутати Геннадія Лагути (Партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити”) - по 188, що дорівнює кількості дільниць. Фракція “Слуга народу”, та кандидати у народні депутати Сергій Козир (“Слуга народу”) і Тетяна Лазарєва (“Миколаївці”) отримали по 186 членів, фракція “Європейська солідарність” - 185, кандидат Сергій Матвійчук (“Команда Симчишина”) - 182. Кандидатка Катерина Одарченко (“Національна платформа”) має 134 члена комісії. Найменше у кандидатів Ігоря Токовенка (“Народовладдя”)  - 20 та Максима Негрова (Європейська партія України) - 9. 

Також окружна комісія розподілила керівні посади. Найбільше голів, заступників та секретарів отримали фракція ВО “Батьківщина” та кандидат Геннадій Лагута - по 73, Тетяна Лазарєва - 72, фракції “Європейська солідарність” і “Слуга народу”, а також Сергій Козир - по 71. Сергій Матвійчук отримав 69 керівних посад, а Катерина Одарченко - 51. Найменше отримали Ігор Токовенко - 7 та Максим Негров - 3. 

Під час формування дільничних виборчих комісій ОВК виявила 7 кандидатур, які подані одночасно двома суб’єктами подання. 

Зокрема, Марину Анохіну одночасно подали фракція ВО “Батьківщина” та кандидатка Тетяна Лазарева. Надію Богачову включили фракції ВО “Батьківщина” та “Слуга народу”, а Нелю Гаврилович - “Слуга народу” та Сергій Матвійчук. Алла Добриця подана одним суб’єктом виборчого процесу - фракцією “Слуга народу”, але на дві різні дільниці. Також “Слуга народу” та кандидат Сергій Козир одночасно подали до складу комісії Павла Люботу та Валерія Мацібору. Любов Плюваку одночасно подали кандидати Сергій Матвійчук та Ігор Токовенко. 

14 жовтня ОВК ухвалила постанову, якою відхилила 7 кандидатур, включених до складу ДВК від двох суб’єктів. На засідання окружної комісії прийшли представники “Слуги народу”, які назвали відповідне рішення неправомірним, оскільки члени ОВК не сконтактували з кратно включеними кандидатурами, а одразу їх виключили. 

ОВК 15 жовтня за пропозицією голови ОВК Інни Поляренко внесла зміни про відхилення кандидатур та включила відхилені кандидатури до складу ДВК. Таким чином, Марина Анохіна та Надія Богачова включені від ВО “Батьківщина”, Неля Гаврілович, Алла Добриця, Павло Любота та Валерій Мацібора - “Слуга народу”, Любов Плювака - кандидата Сергія Матвійчука. 

Як зазначив, радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, у разі якщо ОВК прийняла помилкове рішення Закон України “Про вибори народних депутатів України” не передбачає можливості зміни своїх рішень. Відповідно до ч.15 ст. 33 цього Закону  рішення виборчої комісії, що суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване виборчою комісією вищого рівня або визнане протиправним та скасоване судом. У такому випадку виборча комісія вищого рівня має право прийняти рішення по суті питання.

Крім того, на засіданні ОВК № 184 14 жовтня 2021 року причиною відхилення кандидатур було озвучено подання однієї і тієї ж особи від різних суб'єктів. 

Утім, слід зазначити, що кандидатура Алли Добриці була подана від одного і того ж суб’єкта, але на різні виборчі дільниці. З одного боку, це може бути технічною помилкою, що відповідно до ч. 9 ст. 28 Закону України “Про вибори народних депутатів України” не є підставою для відхилення внесених кандидатур. Про виявлення таких описок і неточностей окружна виборча комісія невідкладно повідомляє відповідного суб'єкта подання. Зазначені описки та неточності можуть бути виправлені шляхом внесення уточненого подання стосовно відповідних кандидатур не пізніше наступного дня після отримання вказаного повідомлення. Якщо уточнене подання не надійшло у цей строк, відповідні кандидатури відхиляються. 

З іншого боку, одночасне подання однієї і тієї ж особи до складу декількох ДВК від одного суб’єкта подання може порушувати ч. 2 ст. 26 цього ж Закону, відповідно до якої виборець може входити до складу лише однієї виборчої комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів народних депутатів України, а також виборів Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, комісії всеукраїнського або місцевого референдуму, якщо виборчий процес зазначених виборів чи процес референдуму проводиться одночасно з виборами народних депутатів України. У такому разі, комісія мала б зазначити про порушення цієї вимоги, а не озвучену на її засіданні. Разом з цим, тут варто зробити певне застереження щодо існування дискусії застосування цієї норми лише в разі одночасного проведення виборів народних депутатів та іншої виборчої чи референдумної кампанії.